Dziś (22 kwietnia) na Olsztyńskim Zamku ma zostać podpisana umowy o współpracy międzyregionalnej pomiędzy Województwem Warmińsko-Mazurskim a włoskim regionem Perugia. Włosi mają nam pomóc nauczyć się, jak promować nasze województwo poprzez kuchnię regionalną.
- Chcemy rozwijać współpracę z Perugią głównie w kontekście realizacji naszego projektu kluczowego pod nazwą „Budowa, rozbudowa i unowocześnienie bazy szkolnictwa zawodowego, gastronomiczno-hotelarskiego” - mówi Jacek Protas, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego. - Projekt jest wart 12 mln euro. Wychodzimy z założenia, że dziedzictwo kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego. Odgrywa ogromną rolę w promocji regionu, właśnie ze względu na różnorodność, na specyficzność typowych u nas produktów żywnościowych i potraw. Do tego tradycyjna oprawa spożywania posiłków i obchodzenia świąt i mamy niepowtarzalny klimat. Aby zachować dziedzictwo, ale korzystać z tego w najlepszy jakościowo sposób, trzeba młodym ludziom, uczącym się zawodu, zapewnić odpowiednie warunki do kształcenia. Chcemy skorzystać z doświadczeń naszych włoskich partnerów. Chcemy także wspólnie uczestniczyć i wpływać na politykę europejską. Nie tylko przez współpracę naszych przedstawicielstw w Brukseli, ale także przez lobbing, wpływ na przedstawicieli w ciałach europejskich, czy moją osobistą pracę w Komitecie Regionów.
Na czele włoskiej delegacji stoi Giulio Cozzari, prezydent Prowincji Perugia.
Na czele włoskiej delegacji stoi Giulio Cozzari, prezydent Prowincji Perugia.
oprac. PD