UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Godlewski zginął od strzałów wojska, nie zapominajmy, że to LWP odpowiada za większość ofiar śmiertelnych Grudnia 1970.Co nie oznacza, że milicja nie masakrowała ludzi.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    15
    0
    Pinek(2025-12-15)
  • @Pinek - Tu już nie ma znaczenia czy wojsko czy policja bo razem trzymali się rozkazu a brak jego wykonania był wyrokiem dla nich. Wiem że byli z przymusu zmuszeni wykonywać rozkaz ale wielu jest takich do dziś ci by zakatowali na śmierć a co wówczas. Masakra i tyle.
  • @Pinek - Nie wszyscy byli Piotrowski, dostali rozkaz do wykonania... podobnie jak na wojnie ! Pamiętam tamte czasy bo i już w 1983 sam byłem w wojsku i wiem jaki był przekaz i mentalność zastraszania. Dziś ci co przespali stan wojenny, ciepłe kluchy robią siebie kombatantami a lud głupi wszystko kupi i idzie za nimi..... Trzeba odróżnić sadystę od żołnierza i policjanta. Nie wolno mierzyć wszystkich jedną miarą.
  • Ludzie czuli władzę, czuli się wyżsi że mogą zabijać, gdyby nie chcieli zabić strzelali by tak by nie trafić...
  • I tacy byli co strzelali tak by nie trafić ale to nie takie proste jak kat stoi nad tobą z lufą wymierzoną w twoją głowę ! Dziś ci co tu piszą pierwsi by uciekli zostawiając własną matkę.
  • Tak tak. Coś podobnego. Na szczęście są filmy z tamtego okresu i widać co robili ci żołnierze i "policjanci". Niestety jest teraz mnóstwo prób zmiany spojrzenia, zatuszowania, usprawiedliwienia itd.
  • Może trzeba nie odstawiać lekarstw ?
  • @Pinek - No zobacz, kolejny geniusz koryguje historie.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    0
    Markkol1(2025-12-16)
Reklama