UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Weźcie jeszcze od razu reaktywujcie w MA-H wystawę sprzed jakichś 7-8 lat finansowaną -jak ustaliłem - przez ziomków z niemieckiego Elbinga. Będzie pasować jak ulał do tej wystawy. Pokaźnych rozmiarów wystawa zdjęciowa, o której mówię pokazywała powojenne życie na Warmii i Mazurach, ale narracja jaka się z niej sączyła miała uzmysławiać jak wiele te ziemie straciły wskutek tego, że trafiły w ręce polskie. Podpisy pod zdjęciami były następujące (cytuję z pamięci) "Kobiety przy pracy przy krowach. Pierwsza od lewej to Niemka - od razu widać, że daje sobie o wiele lepiej, bo pozostałe Polki nie mają żadnego przygotowania do pracy w gospodarstwie". Albo "Sekretarka-Niemka w powojennym Olszynie / Allenstein była 2 razy szybsza w pracy biurowej niż jej koleżanki Polski, które nie umiały tak szybko pisać na maszynie". I to jest właśnie polityka historyczna, która za niemieckie pieniądze sufluje współczesnym Polakom swoją narrację "wypędzonych" i skrzywdzonych Niemców. Można odnieść wrażenie, że niejeden współczesny elblążanin kocha Niemców za to, że stworzyli takie piękne miasto, które im zburzyli znienawidzeni Sowieci. Przypominam, że Niemcy sami zdecydowali o unicestwieniu Elblinga.
  • Ja tez mam wrażenie, że dzisiejsza narracja i perspektywa historyczna jest taka, ze określenie "Ziemie Odzyskane" wielu elblążan wolałoby zamienić na "Ziemię ograbione przez Sowietow". Strach pomyśleć do jakich absurdów dojdzie kolejne pokolenie karmione synkretyczna papką historyczną pozbawioną narodowego charakteru i narodowej dumy. To tak jakby napluc w twarz temu pokoleniu ktore uniknęło eksterminacji z rąk Niemców, którzy nie kryli swoich planów w stosunku do Polakow
Reklama