Wilgoć sprzyja rozwojowi grzybni. Niestety, częste deszcze nie ułatwiają poruszania się po lesie, gdyż po rozmiękłej ściółce ciężko się chodzi. Do tego jeszcze kleszcze i wyjątkowo natrętne w tym roku komary skutecznie odstraszają miłośników kurek, borowików czy koźlaków. Ale na koniec miesiąca specjaliści zapowiadają prawdziwy wysyp grzybów.
W ubiegłym roku poważnym zatruciom muchomorem sromotnikowym uległo w Polsce aż 80 osób, z czego siedem zmarło, a kilkanaście wymagało specjalistycznego odtrucia i przeszczepu wątroby. Toteż warto przypomnieć miłośnikom grzybobrania, kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa:
1. Zbierajmy wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
2. Zbierajmy wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
4. Unikajmy błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).
5. Zbierajmy grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowujmy świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
6. Nie zbierajmy grzybów w okolicach zakładów produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie zbierajmy i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
8. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
9. Nie należy podawać grzybów małym dzieciom do 12 roku życia, z jedzenia grzybów powinny też zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Ponadto, jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów świeżych na terenie miasta można dokonać na targowisku miejskim przy ul. Płk. Dąbka w Elblągu. Klasyfikacji grzybów dokonują klasyfikatorzy grzybów świeżych, którzy wydają stosowne atesty.
1. Zbierajmy wyłącznie te grzyby, co do których nie mamy jakichkolwiek wątpliwości, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
2. Zbierajmy wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
3. Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
4. Unikajmy błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące np. Amanita phalloides, Amanita verna mają przyjemny, słodkawy smak).
5. Zbierajmy grzyby w przewiewne koszyki, w żadnym przypadku w reklamówki foliowe, bo powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie grzybów, nie przechowujmy świeżych grzybów ani potraw z grzybów zbyt długo.
6. Nie zbierajmy grzybów w okolicach zakładów produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu, przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
7. Nie zbierajmy i nie niszczmy grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
8. W razie wątpliwości, czy zebrane grzyby są trujące, czy jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.
9. Nie należy podawać grzybów małym dzieciom do 12 roku życia, z jedzenia grzybów powinny też zrezygnować osoby mające kłopoty z układem pokarmowym.
W przypadku wystąpienia nudności, bólów brzucha, biegunki, podwyższonej temperatury, po spożyciu grzybów, należy wywołać wymioty i jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
Ponadto, jak informuje Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Elblągu, klasyfikacji grzybów świeżych na terenie miasta można dokonać na targowisku miejskim przy ul. Płk. Dąbka w Elblągu. Klasyfikacji grzybów dokonują klasyfikatorzy grzybów świeżych, którzy wydają stosowne atesty.
mk