UWAGA!

Owocowe przysmaki dla małych i dużych

 Elbląg, Owocowe przysmaki dla małych i dużych
Fot. AD

Truskawki, rabarbar, czereśnie, jagody i inne bogate w witaminy owoce kuszą nas ze stoisk i straganów apetycznym wyglądem i niepowtarzalnym zapachem. To znak, że lato na dobre zagości nie tylko w kalendarzach i pogodzie, ale i na naszych talerzach. Zobacz, jak prosto przygotować coś pysznego.

Coś do zjedzenia
      
Placek wiśniowy
      
Składniki: 1 kg wydrylowanych wiśni, 5 łyżek miodu, 2 laski wanilii, ½ łyżeczki cynamonu, kieliszka rumu, 10 łyżek cukru brązowego, 5 łyżek mąki, 10 dag zmielonych płatków migdałowych, ½ kostki masła.
       Przygotowanie: Na patelni rozgrzać miód. Laski wanilii rozkroić, wyjąć nożem nasionka i dodać z cynamonem do miodu. Smażyć wiśnie kilka minut w miodzie waniliowym. Dodać rum i podpalić go na patelni z owocami. Wsypać do miski cukier, mąkę, puder migdałowy, wymieszać i dodać masło. Wyrobić ciasto.
       Do żaroodpornego naczynia włożyć pierwszą warstwę ciepłych owoców, po czym wrzucać na nie niewielkie kawałki kruszonki. Tak przygotowaną masę włożyć na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
      
       Lekka sałatka z arbuza
      
Składniki: arbuz, 150 g fety w zalewie olejowej w słoiku (może być z ziołami), 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 1 duży ogórek świeży, 150 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół, liście z 2 gałązek mięty posiekane bardzo drobno, sól i pieprz do smaku.
       Przygotowanie: Wlać do miski ocet i oliwę. Dodać liście mięty, wymieszać. Dodać do miski fetę (bez oleju) i pomidorki koktajlowe. Odkroić z ogórka obie końcówki, nie zdejmując skórki. Przekroić go wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym odkroić pestki. Pokroić ogórka w słupki i dodać do miski. Następnie przekroić arbuza na pół i jeszcze raz na pół. Zdjąć pestki przy pomocy małej łyżeczki, odkroić nożem do filetowania ryb miąższ arbuza od jego skóry. Następnie przekroić ćwiartki arbuza jeszcze raz na pół, zdjąć pozostałe pestki, pokroić arbuza w paski i dodać do miski. Całość wymieszać, dodając sól i pieprz do smaku. Odstawić na 3-4 godziny, aż smaki się przegryzą.
      
       Coś do wypicia
      
Smoothie z truskawek
      
Składniki: 10-15 dag surowych lub 7-8 mrożonych truskawek, 1 banan, 2 obrane jabłka, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ½ szklanki soku z kartonika.
       Przygotowanie: Owoce zmiksować, dodać sok pomarańczowy i kostki lodu według uznania. Podawać w pucharkach z liskiem mięty lub melisy.
      
       Smoothie leśna fantazja
      
Składniki: garść malin, poziomek lub truskawek, jagód i jeżyn, 200 ml soku jabłkowego.
       Przygotowanie: Zmiksować owoce, dodając kostki lodu według uznania.
      
       Koktajl klasyczny
      
Składniki: ½ litra kefiru lub mleka, ½ kg truskawek (malin, jagód lub poziomek), cukier do smaku.
       Przygotowanie: Zmiksować. Podawać z kostkami lodu lub bez.
      
       Chłodzący napój malinowy
      
Składniki na 12 szklaneczek: 1 melon, 2 szklanki soku jabłkowego, 1 butelka litrowa wody mineralnej (może być gazowana), ½ szklanki syropu malinowego, 1 torebka herbaty róży, sok z 2 cytryn.
       Przygotowanie: Torebkę herbaty zalać połową szklanki wrzątku, odstawić na 5 min. do naciągnięcia. Sok z cytryn przelać do szklanej wazy i wymieszać z syropem malinowym, sokiem jabłkowym i herbatą z róży. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
       Melona przekroić na połowę, łyżeczką usunąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę lub wykroić specjalną łyżeczką kulki. Przełożyć je do napoju, uzupełnić schłodzoną wodą mineralną.
      
       Na imprezę - poncz z ananasem i wiśnią
      
Składniki na 10 kieliszków: 1 butelka (0,75 l) schłodzonego szampana, 1 duży ananas pokrojony w drobne kawałki (ewentualnie może być z puszki), 25 dag świeżych i wydrylowanych wiśni (lub słoik 370 ml wiśni w syropie), 1 butelka schłodzonej cytrynowej gazowanej wody mineralnej i 10 łyżek wódki.
       Przygotowanie: Ananasy przełożyć do dużego dzbanka, dodać wiśnie, wódkę i sok ananasowy. Odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem dodać schłodzoną wodę cytrynową i szampan. Jeśli ktoś lubi napoje bardziej zmrożone można dodać jeszcze kilka kostek lodu.
      
mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
Reklama