Dziś wypada przedostatni dzień z naszą narodową kuchnią. Nie trzeba chyba tłumaczyć z czego ona słynie, bo doskonale ją znamy. Jest także jedna cecha, która daniom musi towarzyszyć zawsze. Ma być smacznie jak u mamy. A dziś właśnie tak będzie. Obiad na czwartek to zupa huzarska oraz zrazy wieprzowe.
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniaki
- fasola czerwona
- świeża papryka
- sól, pieprz
- mięso mielone
- majeranek
- jajko
- bułka tarta
Przygotowanie:
Zupę gotujemy na rosole drobiowym (z kury, nie z kostki) doprawiając solą i pieprzem oraz majerankiem. Następnie wrzucamy warzywa: marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Na koniec dodajemy fasolę i paprykę. Dodatkiem do zupy są pulpeciki wieprzowe.
Aby przygotować pulpety, doprawione solą i pieprzem mięso przyprawiamy dodatkowo majerankiem i mieszamy z jajkiem oraz bułką tartą. Pulpety powinny być nieduże, więc formujemy mięso w małe kulki (wielkości orzecha laskowego), po czym gotujemy oddzielnie w rosole.
Po ugotowaniu wykładamy je na talerz i zalewamy przygotowaną wcześniej zupą.
Zrazy wieprzowe (składniki):
- 500 g schabu wieprzowego bez kości
- 20 dag boczku
- kilka ogórków kiszonych
- 3 cebule
- musztarda
- sól, pieprz
- mąka
- papryka słodka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry, tak jak do kotletów schabowych. Przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Układamy plasterek boczku, 1/4 ogórka (jeśli są spore, jeśli małe to pół), kawałek cebuli i zawijamy.
Jedni spinają zrazy wykałaczką, inni nitką, jeszcze inni wcale nie spinają tylko umiejętnie je składają. Tej ostatniej opcji nie polecam tym osobom, które nie są wprawione w ich przygotowaniu. Radzę więc spiąć zrazy zaczynając od boku. Tak, by nic ze środka nam nie wypadło. Obtaczamy je w mące.
Tak przygotowane, obsmażamy na gorącej patelni, równo z każdej strony. Muszą być mocno zarumienione. Po obsmażeniu przekładamy je do garnka. Zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w cząstki cebulę, doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 40 min. Muszą być miękkie. Podajemy z czym lubimy najbardziej. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!