UWAGA!

Przepis na czwartek. Kuchnia polska

 Przepis na czwartek. Kuchnia polska

Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to krupnik oraz kotlet schabowy.

Krupnik (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - marchew
       - pietruszka
       - nać pietruszki
       - seler
       - kasza jęczmienna
       - ziemniaki
       - śmietanka do zup
       - sól, pieprz
      
       Przygotowanie:
       Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać rozdrobnioną marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodać kaszę jęczmienną i gotować aż zmięknie. W kolejnym kroku dołożyć, pokrojone w kostkę ziemniaki i również gotować, aż będą miękkie.
       Tak przygotowany krupnik zabielić śmietanką oraz doprawić solą i pieprzem do smaku. Na końcu posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 


      
       Kotlet schabowy z pieczarkami i serem (składniki):
       - schab
       - 8 pieczarek
       - 1 pomidor
       - dowolna przyprawa np. oregano
       - ser w plastrach lub starty na tarce
       - sól
       - pieprz
       - jajko
       - bułka tarta
       - smalec
       - trochę oleju
      
       Przygotowanie:
       Schab rozklepujemy tłuczkiem wkładamy do jajka ze szczyptą soli (według uznania) i panierujemy w bułce tartej. Opanierowane kotlety schabowe smażymy na smalcu na złocisty kolor na małym ogniu.
       W między czasie ,gdy smażymy kotlety przyrządzamy pieczarki z pomidorem. Pieczarki i pomidora należy opłukać i pokroić w niewielką kosteczkę. Następnie rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy pieczarki z pomidorem. Dobrze podsmażamy. Mieszając je, dodajemy dowolna przyprawę i odrobinę soli i pieprzu.
       Gdy mamy już upieczone kotlety schabowe wkładamy je do brytfanny lekko przesmarowanej smalcem -następnie rozkładamy na wierzchu kotleta podsmażone pieczarki z pomidorem, a na wierzch tego kładziemy ser w plasterkach lub starty. Gdy wszystko jest już gotowe wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do temp.160-180 stopni i zapiekamy je tak aby ser się roztopił i lekko zarumienił. Gotowe kotlety podajemy z ziemniakami i zieloną sałatką ze śmietaną. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)