Przyszedł kolejny dzień z kuchnią ukraińską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące właśnie z Ukrainy: zupa czenachi oraz nadziewany bakłażan.
- 1,5l bulionu wołowego
- 0,5kg mięsa wołowego
- sól, pieprz
- 2 cebule
- 2 czerwone buraki
- 3 marchewki
- koperek
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka mąki
- 3 duże ziemniaki
Przygotowanie:
Gotujemy rosół. Następnie smażymy pokrojone w grubą kostkę, przyprawione solą i pieprzem, mięso wołowe. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Do przygotowanego wcześniej rosołu, wrzucamy mięso, obranego buraka oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości. W międzyczasie dodajemy startą na grubej tarce marchew. Na koniec dodajemy fasolę z puszki i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy ostrą papryką i pieprzem, a całość zaprawiamy mąką. Potrawa powinna być dość gęsta.
Z dwóch ziemniaków smażymy frytki i wkładamy do zupy podanej na talerzu (po kilka sztuk). Dodajemy drobno posiekany czosnek i posypujemy koperkiem. (Na Ukrainie, zupę podaje się z pieczywem).
Bakłażan (składniki):
-1 bakłażan
- sól, pieprz
- 1 pomidor
- 1 cebula
- olej
- 100g mięsa mielonego
- 150g sera
Przygotowanie:
Bakłażana przekroić wzdłuż, posolić skórę i zostawić na około godz. (pozbędziemy się gorzkiego smaku). Następnie delikatnie wydrążtć miąższ.
Miąższ posiekać razem z pomidorem, cebulą i podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone i przyprawy. Podlać łyżką wody i dusić przez kilka minut.
Bakłażana napełnić farszem. Na wierzch położyć plastry sera, przykryć i chwilę poczekać (aż ser się rozpuści). Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!