Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: Crema di zucca con funghi oraz Scalopine spack e gorgonzola.
Składniki:
- 600g dyni
- 20g suszonych prawdziwków
- 2 grzyby prawdziwki świeże (mrożone)
- 1l rosołu
- 200g śmietany
- 150g tartego sera
- 1 cebula
Na oleju obsmażyć cebulkę i dodać dynie pocietą w kawałki. Po kilku minutach dodać namoczone wcześniej grzyby razem z woda, w której się moczyły.
Dodać pieprz i sól oraz zagotować trochę rosołu. Gdy się ugotuje, całość zmiksować. Dodać śmietanę i resztę rosołu i ponownie zagotować.
Wlać krem do miseczki, dodać troszkę startego sera i ozdobić świeżym grzybkiem.
Scalopine spack e gorgonzola (kotlet wieprzowy z bekonem i gorgonzolą)
Składniki:
- 50g sera gorgonzola
- 50g bekonu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 6 płatków wieprzowiny
- pieprz
Na początek gorgonzolę pokroić w kostkę. Usmażyć kotlety na oleju (po 2 minuty z każdej strony). Następnie położyć cieniutki plasterek bekonu i parę kostek gorgonzoli.
Całość znajdującą się na patelni przykryć pokrywką i dusić minutę, aż gorgonzola się rozpuści.
Tak przyrządzone danie lekko popieprzyć i podać na rucoli. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!