Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na grochówkę i gołąbki z mięsem.
- 50 dag grochu łuskanego połówki
- 20 dag żeberek wędzonych
- 4 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 50 dag ziemniaków
- 15 dag marchwi
- 5 dag pietruszki korzeń
- 2 łyżki smalcu
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag kiełbasy (dobrej)
- 15 dag cebuli
- 3 ząbki czosnku (zwłaszcza zimową porą)
- majeranek
- cząber
- sól pieprz
- przyprawa w płynie Maggi
- natka zielonej pietruszki
Przygotowanie:
Żeberka wędzone wypłukać i włożyć do dużego garnka. Wlać około 4 litry wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i razem zagotować. Następnie wsypać wypłukany groch. Całość razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew i pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie do zupy dodać ziemniaki, marchew i pietruszkę. Razem wymieszać i gotować do miękkości (przez około 20 minut).
Na patelni roztopić smalec. Wędzony boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pod koniec smażenia do boczku i kiełbasy dodać cebulę, wymieszać i jeszcze chwilkę razem smażyć.
Następnie całą zawartość patelni przełożyć do garnka z zupą. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać również do garnka z zupą. Całość wymieszać i gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Zdjąć z ognia. Dodać szczyptę majeranku i cząbru.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Gotową grochówkę rozlać do talerzy i posypać natką zielonej pietruszki. Podawać na gorąco.
Gołąbki w sosie pieczarkowym (składniki):
- kapusta
- mięso mielone
- ryż
- sól, pieprz
- pieczarki
- cebula
- masło
- śmietana
- ziemniaki
Przygotowanie:
Kapustę sparzyć i wyciąć gruby rdzeń z liści. Mięso mielone i ryż wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem.
Farsz układać na liściu kapusty oraz zwinąć w „gołąbki”. Następnie ułożyć w garnku i zalać wywarem. W takiej postaci dusić do miękkości.
Sos pieczarkowy:
Pieczarki pokroić w plasterki, a następnie cebule w piórka, po czym wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem. Całość dusić ok. 30 min.
Po upływie pół godz. zalać śmietaną oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok. 20 min do zredukowania śmietany.
Gołąbki podawać polane sosem z ziemniakami. Smacznego.
Już jutro kolejne przepisy z kuchni staropolskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!