Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia polska, ale już od poniedziałku prawdziwa gratka dla lubiących zjeść smacznie i treściwie. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na zupę ogórkową oraz karkówkę pieczoną z sosem myśliwskim.
Zupa ogórkowa (składniki):
- 2l wody
- 300ml wody z ogórków kiszonych
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 pietruszka starta na tarce
- śmietanka do zup
Przygotowanie:
Ugotować rosół z drobiu, a następnie dołożyć rozdrobnione na tarce warzywa. Podgotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
W osobnym naczyniu podsmażyć starte na maśle ogórki i połączyć z wcześniej ugotowaną zupą. Następnie, gotować jeszcze ok. 10-15 min. i zabielić śmietanką. Dla smaku, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Karkówka pieczona z sosem myśliwskim (składniki):
- 700 g karkówki bez kości
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sos myśliwski:
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 300 ml bulionu
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 15 g suszonych grzybów
- 50 g wędzonki
- 1 korniszon
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- mielona papryka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- majeranek
- sól, pieprz
- ewentualnie tymianek oraz kilka jagód jałowca
Przygotowanie:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem.
Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórka oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!
- 2l wody
- 300ml wody z ogórków kiszonych
- 5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 udka z kurczaka
- 2 marchewki starte na tarce
- 1 pietruszka starta na tarce
- śmietanka do zup
Przygotowanie:
Ugotować rosół z drobiu, a następnie dołożyć rozdrobnione na tarce warzywa. Podgotować i dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować do miękkości.
W osobnym naczyniu podsmażyć starte na maśle ogórki i połączyć z wcześniej ugotowaną zupą. Następnie, gotować jeszcze ok. 10-15 min. i zabielić śmietanką. Dla smaku, doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Karkówka pieczona z sosem myśliwskim (składniki):
- 700 g karkówki bez kości
- 4 łyżki oleju
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól, pieprz
Sos myśliwski:
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 300 ml bulionu
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 15 g suszonych grzybów
- 50 g wędzonki
- 1 korniszon
- 1 cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka oleju
- mielona papryka
- kilka ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- majeranek
- sól, pieprz
- ewentualnie tymianek oraz kilka jagód jałowca
Przygotowanie:
Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem.
Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórka oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy aż do zeszklenia na łyżeczce oleju, mieszamy z koncentratem pomidorowym.
Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, dodajemy bulion, połączony z 50 ml wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę z koncentratem, ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego!
Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!