UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia staropolska

 Przepis na piątek. Kuchnia staropolska

Dziś piątek, a co za tym idzie? Koniec kolejnego kulinarnego tygodnia. W tym, towarzyszyła nam kuchnia staropolska, ale już od poniedziałku przysmaki z kolejnego regionu świata. Nie możemy jednak zdradzić za dużo więc przechodzimy do przepisów dnia. A dziś poznacie receptury na staropolski żurek na kiełbasie oraz pieczeń wieprzową w sosie grzybowym.

Żurek na kiełbasie (składniki):
       - wywar z kurczaka
       - biała kiełbasa
       - marchew
       - seler
       - sól, pieprz
       - majeranek
       - śmietanka do zup
       - czosnek
       - ziemniaki
      
       Przygotowanie:
       Ugotować wywar z kurczaka po czym dodać do niego białą kiełbasę. Po chwili gotowania wyciągnąć i odłożyć. Potem z niej skorzystamy.
       Do wywaru wrzucić rozdrobnione warzywa: marchew, seler oraz pokrojoną w półplasterki, ugotowaną wcześniej białą kiełbasę. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki.
       Całość gotować do miękkości doprawiając solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Na sam koniec dodać śmietankę do zup.

 


      
       Pieczeń wieprzowa w sosie grzybowym (składniki):
       - mięso wieprzowe
       - jajka
       - bułka
       - mleko
       - sól, pieprz
       - ziemniaki
       - buraczki
      
       Sos grzybowy (składniki):
       - 400-500g leśnych grzybów
       - 1 cebula
       - 1 liść laurowy
       - 3 ziarenka ziela angielskiego
       - sól, pieprz
       - 1 szklanka wody
       - 1-2 łyżki śmietany 18%
       - 1-2 łyżki mąki
       - 2 łyżki masła
      
       Przygotowanie:
       Mięso wieprzowe zmielić. Następnie dodać namoczoną w mleku bułkę oraz sól i pieprz. Tak przygotowane mięso uformować w duży wałek i upiec w piekarniku.
       Sos grzybowy: Grzyby oczyścić i pokroić na grubsze plasterki. Na patelni topić masło, dodać posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusić ok 10 minut.
       Do grzybów dodać wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusić do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).
       W osobnej misce wymieszać mąkę ze śmietaną i dodać odrobinę zimnej wody, całość wlewać do sosu. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze 1 minutkę.
       Przygotowany wcześniej sos grzybowy polać na upieczone mięso, a całość podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. Smacznego!
      
       Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie staropolskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)