Dziś wypada ostatni dzień ukraińskiego cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Kuchnia ukraińska, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do dań z mąki i kaszy oraz wszelakich mięs. Nie ma więc co czekać. Obiad na piątek to „Ucha” wg Buni oraz śledź w śmietanie.
- 3 filety z dorsza
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 duże cebule
- pół białej części pora
- 6 gałązek kopru
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżeczki pokrojonej natki pietruszki
- 2 listki pietruszki
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżka masła
- pół szklanki słodkiej śmietanki (30% lub 18%)
- 1 żółtko
- masło
- 2 łyżeczki mąki
- sól
- pieprz kolorowy (grubo mielony)
- maggi do smaku
- 6 małych ziemniaczków w mundurkach
Przygotowanie:
Dorsza filetować, odkładając czyste mięso. Obrane warzywa, ziele, listki, koper, gałązki pietruszki i pół łyżeczki soli zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 45 min, a następnie przecedzić. Tak przygotowany wywar doprawić solą oraz maggi.
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Następnie do gorącego wywaru wkładać podzielone na kawałki filety z dorsza i gotować na małym gazie przez 15 min. Zaciągnąć rozdrobnioną w odrobinie zimnej wody mąką i zagotować. Potem, dodać masło i śmietankę.
Obrać białe mięso z wyjętych z zupy rybich głów i kręgosłupów, a następnie włożyć do zupy. Podawać układając na talerzach plastry ziemniaków, zalewając zupą i posypać pokrojoną natką pietruszki.
Śledź w śmietanie (składniki):
- 2 filety śledziowe w zalewie
- 1 duża cebula
- 1 jabłko
- 1 śmietana ukwaszana
- sól, pieprz
- 1 puszka czerwonej fasoli
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Następnie obrać jabłko i zetrzeć na tarce. Czerwona fasolkę, jabłko i cebulę połączyć ze śmietaną. Dla smaku doprawić solą i pieprzem.
Filet ze śledzia pokroić w paski. Podawać ze śmietaną i ziemniaczkami. Smacznego!
To już ostatni przepis z kuchni ukraińskiej. W następnym tygodniu zawitamy inne regiony kulinarne.Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze dania otrzymacie 50% rabatu.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!