Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia włoska, również i dziś można spodziewać się dań wywodzących się z tego samego miejsca co fiat, czy Silvio Berlusconi.
Zuppa alla toscana (zupa po toksańsku)
Składniki:
- 2 łyżki startego parmezanu
- szczypiorek
- 1 łyżeczka szałwii
- rozmaryn
- sól i pieprz
- 500g koncentratu pomidorowego
- 2 świeże pomidory
Do zagotowanej wody wrzucić drobiową kostkę rosołową i gotować przez 1 min. Następnie wlać olej do rondla i zeszklić na nim cebulkę (2-3 min.). Później dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz wrzucić 2 pomidory. Gotować z bulionem przez 5 min.
Następnie dodać 1 łyżkę cukru, czerstwe (rozdrobnione) pieczywo i bazylię w proszku. Gotować dopóki chleb nie zmięknie i nie zagęści zupy. Dla smaku przyprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
Merluzzo con patate e pomodoroni (ryba z ziemniaczkami i pomidorami)
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 1 ziemniak
- 8 pomidorków cherry
- 10 czarnych oliwek (bez pestek)
- oregano
- sól
Pokrojone w filety ryby pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie polać olejem i odstawić na 30 min. Ziemniaki gotować w skórce przez 30 min. Po wyjęciu ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Wcześniej przygotowane filety ułożyć na blasze w odstępach. Na rybie ułożyć pomidorki cherry oraz pokrojone w krążki oliwki. Między płatami ryby ułożyć plastry ziemniaków. Całość skropić olejem i piec przez 20 min. w 200°C (aż ziemniaki się zarumienią). Przy podawaniu posypać bazylią lub pietruszką. Smacznego!
Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni otrzymacie dziś 50% rabatu.
Tam, czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!