UWAGA!

Przepis na piątek. Kuchnia włoska

 Przepis na piątek. Kuchnia włoska

Dziś wypada piąty dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia włoska, również i dziś można spodziewać się dań wywodzących się z tego samego miejsca co fiat, czy Silvio Berlusconi.

Kuchnia ta, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do ziół i przypraw. W dzisiejszym posiłku nie zabraknie ani jednych, ani drugich. Obiad na piątek to Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni.
      
       Zuppa alla toscana (zupa po toksańsku)
       Składniki:
       - 2 łyżki startego parmezanu
       - szczypiorek
       - 1 łyżeczka szałwii
       - rozmaryn
       - sól i pieprz
       - 500g koncentratu pomidorowego
       - 2 świeże pomidory
      
       Do zagotowanej wody wrzucić drobiową kostkę rosołową i gotować przez 1 min. Następnie wlać olej do rondla i zeszklić na nim cebulkę (2-3 min.). Później dodać koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz wrzucić 2 pomidory. Gotować z bulionem przez 5 min.
       Następnie dodać 1 łyżkę cukru, czerstwe (rozdrobnione) pieczywo i bazylię w proszku. Gotować dopóki chleb nie zmięknie i nie zagęści zupy. Dla smaku przyprawić solą i pieprzem.
       Podawać posypane parmezanem i listkiem świeżej bazylii.
      
       Merluzzo con patate e pomodoroni (ryba z ziemniaczkami i pomidorami)

 


       Składniki:
       - 4 filety z dorsza
       - 1 ziemniak
       - 8 pomidorków cherry
       - 10 czarnych oliwek (bez pestek)
       - oregano
       - sól
      
       Pokrojone w filety ryby pokropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie polać olejem i odstawić na 30 min. Ziemniaki gotować w skórce przez 30 min. Po wyjęciu ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. Wcześniej przygotowane filety ułożyć na blasze w odstępach. Na rybie ułożyć pomidorki cherry oraz pokrojone w krążki oliwki. Między płatami ryby ułożyć plastry ziemniaków. Całość skropić olejem i piec przez 20 min. w 200°C (aż ziemniaki się zarumienią). Przy podawaniu posypać bazylią lub pietruszką. Smacznego!
      
       Już w poniedziałek kolejne przepisy. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na Zuppa alla toscana oraz Merluzzo con patate e pomodoroni otrzymacie dziś 50% rabatu.
      
       Tam, czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)