Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny cykl portElu i Pizzerii Da Vinci. Było już kilka różnych kuchni, m.in. staropolska, ukraińska czy włoska. Dziś rozpoczynamy tydzień ze smakami orientalnymi. Jeśli są wśród Was fani ostrych i wyrazistych smaków powinni być zadowoleni. Oficjalnie rozpoczynamy tydzień z kuchnią gruzińską, a obiad na dziś to zupa Liobis Chorba na ostro i kurczak z teriaki i imbirem.
- wywar z kurczaka
- masło
- oliwa
- marchew
- seler
- pietruszka
- por
- cebula
- czosnek
- czerwona fasola
- ziemniaki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- ocet winny
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka. W garnku rozpuścić masło z oliwą i dodać pokrojone w kostkę warzywa. Po podsmażeniu, warzywa dodać do wywaru i gotować ok. 20 min.
Następnie, do zupy dorzucić czosnek i ugotowaną wcześniej czerwoną fasolę. Dodać jeszcze ziemniaki i gotować na wolnym ogniu przez 30 min.
Na koniec doprawić solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz octem winnym.
Kurczak z teriaki i imbirem (składniki):
- ketchup
- imbir
- czosnek
- miód
- pieprz, sól
- pierś z kurczaka
- cebula
- ryż
- surówka z ogórków
Przygotowanie:
Na początek przyrządzić marynatę (ketchup wymieszać ze startym na tarce imbirem, dodać czosnek, miód oraz pieprz i sól).
Do tak przygotowanej marynaty włożyć pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Dodać pokrojoną w pióra cebulę, a następnie dokładnie wymieszać. Zapiec, po wcześniejszym przełożeniu do żaroodpornego naczynia. Podawać z ryżem i surówką z ogórków. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!