Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny tydzień portElu. Najpierw nasze kubki smakowały w kuchni włoskiej, następnie na stołach pojawiły się dania z sąsiedniej Ukrainy. A co z kuchnia polską? Nie musicie się martwić. Wcale o niej nie zapomnieliśmy i to właśnie przez najbliższe pięć dni, będziemy Wam serwować przepisy na pyszne i tradycyjne polskie potrawy. Na początek zupa serowo-pieczarkowa oraz stek wieprzowy z cebulką, surówką i ziemniakami.
- mięso mielone wieprzowo wołowe 0,5 kg
- pieczarki 0,5 kg
- serki topione, śmietankowy, ziołowy 1+2 szt.
- por 1 szt.
- kostki bulionu rosołowego 2-3 szt.
- maggi, ziele angielskie, liść laurowy
- ziele angielskie, papryka w proszku
- biały pieprz mielony
- maggi do smaku
- woda ok. 2 ,5 litra + 1/2 szklanki
- mieszanka ziół 2 łyżki
- czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki
- mąka pszenna 1 łyżka
Przygotowanie:
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry.
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, pokrojony w paseczki, uprzednio umyty por, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki, a następnie wrzucamy kulki mięsne.
Do osobnego garnka odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy serki topione, dodajemy 2 łyżki mieszanki ulubionych ziół oraz czosnek, przelewamy wszystko do garnka z kulkami i doprowadzamy do wrzenia.
Do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 6-7 minut.
Stek wieprzowy z cebulką (składniki):
- 400g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 szt. cebuli
- 3 łyżki margaryny
- mąka pszenna
- sól, pieprz mielony
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wrzucić do miski, a potem dość mocna doprawić solą i pieprzem. Następnie wyrobić dokładnie na gładka masę, jeżeli mięso jest za twarde można dodać trochę zimnej wody.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy małe okrągłe kotlety, spłaszczamy je i obtaczamy w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) kładziemy kotlety i smażymy powoli na złoty kolor.
Na osobnej patelni rozgrzewamy margarynę i kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą i smażymy na lekko rumiany kolor.
Gdy steki mamy usmażone, kładziemy na ich wierzch podsmażona cebulę i podajemy najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!