UWAGA!

Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

 Przepis na poniedziałek. Kuchnia polska

Dziś rozpoczynamy kolejny, kulinarny tydzień portElu. Najpierw nasze kubki smakowały w kuchni włoskiej, następnie na stołach pojawiły się dania z sąsiedniej Ukrainy. A co z kuchnia polską? Nie musicie się martwić. Wcale o niej nie zapomnieliśmy i to właśnie przez najbliższe pięć dni, będziemy Wam serwować przepisy na pyszne i tradycyjne polskie potrawy. Na początek zupa serowo-pieczarkowa oraz stek wieprzowy z cebulką, surówką i ziemniakami.

Zupa serowo-pieczarkowa (składniki):
       - mięso mielone wieprzowo wołowe 0,5 kg
       - pieczarki 0,5 kg
       - serki topione, śmietankowy, ziołowy 1+2 szt.
       - por 1 szt.
       - kostki bulionu rosołowego 2-3 szt.
       - maggi, ziele angielskie, liść laurowy
       - ziele angielskie, papryka w proszku
       - biały pieprz mielony
       - maggi do smaku
       - woda ok. 2 ,5 litra + 1/2 szklanki
       - mieszanka ziół 2 łyżki
       - czosnek wyciśnięty 2-3 ząbki
       - mąka pszenna 1 łyżka
      
       Przygotowanie:
       Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry.
       Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy kostki bulionowe, pokrojony w paseczki, uprzednio umyty por, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, maggi i zagotowujemy. Dodajemy pieczarki, a następnie wrzucamy kulki mięsne.
       Do osobnego garnka odlewamy trochę wywaru i rozpuszczamy serki topione, dodajemy 2 łyżki mieszanki ulubionych ziół oraz czosnek, przelewamy wszystko do garnka z kulkami i doprowadzamy do wrzenia.
       Do szklanki wypełnionej do połowy zimną wodą dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i mieszając wlewamy do zupy. Gotujemy wszystko jeszcze ok. 6-7 minut.

 


      
       Stek wieprzowy z cebulką (składniki):
       - 400g mięsa mielonego wieprzowego
       - 2 szt. cebuli
       - 3 łyżki margaryny
       - mąka pszenna
       - sól, pieprz mielony
       - tłuszcz do smażenia
      
       Przygotowanie:
       Mięso wrzucić do miski, a potem dość mocna doprawić solą i pieprzem. Następnie wyrobić dokładnie na gładka masę, jeżeli mięso jest za twarde można dodać trochę zimnej wody.
       Z tak przygotowanego mięsa formujemy małe okrągłe kotlety, spłaszczamy je i obtaczamy w mące pszennej. Na rozgrzany tłuszcz (najlepiej smalec) kładziemy kotlety i smażymy powoli na złoty kolor.
       Na osobnej patelni rozgrzewamy margarynę i kładziemy pokrojoną w piórka cebulę. Doprawiamy ją solą i smażymy na lekko rumiany kolor.
       Gdy steki mamy usmażone, kładziemy na ich wierzch podsmażona cebulę i podajemy najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
      
      
      

Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)