Dziś zaczynamy kolejny tydzień kulinarnej przygody. Jako, że dużym zainteresowaniem cieszyły się przepisy kuchni polskiej postanowiliśmy nie zmieniać tego, co dobre i przygotować dla Was receptury na kolejne przysmaki, a wybierać będzie w czym. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego, od morza po góry. Przepisy na dziś to pyszna zupa pomidorowa i pierś z kurczaka.
- udko z kurczaka
- włoszczyzna
- przecier pomidorowy
- puszka pomidorów (opcjonalnie)
- pół cebuli
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- cukier
- kostka rosołowa
Przygotowanie:
Do zimnej wody wrzucić umyte mięso i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po zagotowaniu wody zebrać szumowiny. Dorzucić oczyszczone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować do miękkości warzyw.
Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na patelni. Dołożyć do tego pomidory z puszki i chwilę razem podsmażyć. Można z tego zrezygnować i użyć tylko koncentratu pomidorowego.
Z garnka wyciągnąć kurczaka i inne warzywa. Dołożyć przecier pomidorowy i pomidory z cebulką z patelni. Doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i kostką rosołową jeżeli jest taka potrzeba. Marchewkę pokroić i dołożyć do garnka. Pogotować jeszcze chwilę i podawać z ugotowanym makaronem, mięsem z kurczaka i śmietaną.
Pierś z kurczaka (składniki):
- pierś z kurczaka
- sól, pieprz,
- bułka tarta
- mąka pszenna
- jajko
- papryka czerwona słodka
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka rozbić tłuczkiem. Posypać z obu stron solą, pieprzem oraz papryką czerwoną. Moczyć w mące, potem w jajku, a na koniec w tartej bułce. Rozgrzać oliwę na patelni. Smażyć kotlety drobiowe z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wlać odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić ok. 2 minut (nada to kotletom soczystości).
Następnie odkryć i smażyć do odparowania wody. Do kotletów idealnie pasują ziemniaczki i ulubiona surówka. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!