Każdy, kto próbuje swoich sił w gotowaniu, na pewno miewa moment, w którym zachodzi w głowę, co upichcić. Nie jest łatwo codziennie wymyślać potrawy tak, aby nie spowszedniały i pieściły kubki smakowe nasze czy domowników.
Postanowiliśmy wyjść naprzeciw i stworzyć bazę przepisów, z których będziecie mogli szybko i smacznie przyrządzić pyszny posiłek. W tym tygodniu brylować będzie kuchnia włoska, a dania na dziś to: Crema di broccoli oraz Lasagne alla bolognese.
Crema di broccoli (Zupa krem z brokułów)
Składniki (na 4 osoby):
- 500 g ziemniaków
- 500 g brokułów
- 500 g rosołu
- 1 por
- 2 bułki
Pora pokroić w krążki i podsmażyć w garnku na rozgrzanym maśle. Następnie dodać brokuły (zostawić kilka różyczek z brokułów do dekoracji) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać rosołem i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po upływie tego czasu, zdjąć garnek z ognia, a całość zmiksować blenderem.
Pokroić bułki na małe kawałki, aby podsmażyć je na grzanki. Po przelaniu zupy do talerza dodajemy grzanki, ozdabiamy różyczkami z brokułów i polewamy oliwą z oliwek. I tak oto mamy pierwsze danie.
Lasagne alla bolognese
Składniki na (8 osób):
- 500 g makaronu lasagne
- 200 g startego parmezanu
- 1 kg beszamelu
Sos boloński:
- 1 marchew
- 4 łyżki oleju extra vergine
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g gęstego sosu z pomidorów
- 1 szklanka mleka
- 100 g boczku
- 250 g rosołu
- 50 g masła
- 1 cebula
- pieprz i sól
- czosnek
Rozpuścić masło na beszamel. Dodać mąkę, zamieszać dodając zimne mleko (najlepsze tłuste, prosto od krowy). Mieszać dopóki beszamel nie zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową oraz sól i pierz dla smaku.
Następnie przygotować sos: do garnka wlać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, a następnie zeszklić. Dodać mięso mielone. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Po podsmażeniu mięsa dodać pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina. Gotować 10 minut. Następnie dodać gesty sos pomidorowy (Passata). Podczas gotowania przyprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko zgęstnieje dodać łyżeczkę oregano i bazylii.
Na wysmarowanej olejem blasze ułożyć makaron lasagne i posypać parmezanem. Pierwszą warstwę zwieńczamy sosem i posypujemy żółtym serem. Należy także polać beszamelem. Całą czynność powtórzyć trzykrotnie. Ostatnią warstwę polewamy tylko beszamelem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Już jutro kolejne przepisy z kuchni włoskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na krem z brokułów i lasagne otrzymacie dziś 50% rabatu.
Tam czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.
Crema di broccoli (Zupa krem z brokułów)
Składniki (na 4 osoby):
- 500 g ziemniaków
- 500 g brokułów
- 500 g rosołu
- 1 por
- 2 bułki
Pora pokroić w krążki i podsmażyć w garnku na rozgrzanym maśle. Następnie dodać brokuły (zostawić kilka różyczek z brokułów do dekoracji) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość zalać rosołem i gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Po upływie tego czasu, zdjąć garnek z ognia, a całość zmiksować blenderem.
Pokroić bułki na małe kawałki, aby podsmażyć je na grzanki. Po przelaniu zupy do talerza dodajemy grzanki, ozdabiamy różyczkami z brokułów i polewamy oliwą z oliwek. I tak oto mamy pierwsze danie.
Lasagne alla bolognese
Składniki na (8 osób):
- 500 g makaronu lasagne
- 200 g startego parmezanu
- 1 kg beszamelu
Sos boloński:
- 1 marchew
- 4 łyżki oleju extra vergine
- 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g gęstego sosu z pomidorów
- 1 szklanka mleka
- 100 g boczku
- 250 g rosołu
- 50 g masła
- 1 cebula
- pieprz i sól
- czosnek
Rozpuścić masło na beszamel. Dodać mąkę, zamieszać dodając zimne mleko (najlepsze tłuste, prosto od krowy). Mieszać dopóki beszamel nie zgęstnieje. Dodać gałkę muszkatołową oraz sól i pierz dla smaku.
Następnie przygotować sos: do garnka wlać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną drobno cebulkę oraz rozgnieciony czosnek, a następnie zeszklić. Dodać mięso mielone. Mieszać trzepaczką do momentu, aż nie będzie grudek. Po podsmażeniu mięsa dodać pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina. Gotować 10 minut. Następnie dodać gesty sos pomidorowy (Passata). Podczas gotowania przyprawić solą i pieprzem. Gdy wszystko zgęstnieje dodać łyżeczkę oregano i bazylii.
Na wysmarowanej olejem blasze ułożyć makaron lasagne i posypać parmezanem. Pierwszą warstwę zwieńczamy sosem i posypujemy żółtym serem. Należy także polać beszamelem. Całą czynność powtórzyć trzykrotnie. Ostatnią warstwę polewamy tylko beszamelem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 180°C piekarnika.
Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni włoskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie włoskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na krem z brokułów i lasagne otrzymacie dziś 50% rabatu.
Tam czeka na Was Pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z cenionym na całym świecie szefem kuchni, Gianfranco Vissanim.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem cyklu "Przepis Dnia".
Dania opisane przez nas w serwisie będą dostępne danego dnia w lokalu w godz. 11-19 z 50% rabatem.
Dania opisane przez nas w serwisie będą dostępne danego dnia w lokalu w godz. 11-19 z 50% rabatem.