Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią ukraińską. Kresy wschodnie słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy przepis na zupę: moja solianka oraz pierogi po ukraińsku. Aż ślinka cieknie!
Składniki:
- 1,5l bulionu wołowego (może być z kostki)
- 200g wędzonego boczku
- 200g aromatycznej kiełbasy
- 2 średnie cebule
- 1 ostra czerwona papryczka
- garść kaparów
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 większe ogórki kiszone
- garść kiszonej kapusty (przelanej i poszatkowanej)
- pół szklanki zalewy z ogórków kiszonych
- pół szklanki gęstego przecieru pomidorowego
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka ostrej papryczki w proszku
- świeżo zmielony pieprz
- mała cytryna
- kwaśna śmietana
Przygotowanie:
Ugotować bulion wołowy, może być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
Gotowe mięso przełożyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy już się zeszkli, dodać bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, mieszając przez kilka minut.
Wszystkie podsmażone składniki wrzucić do gotującego się bulionu. Wlać soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Następnie dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 min. na średnim ogniu, dodać kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotować kolejne 10 min.
Przed podaniem do każdej porcji nałożyć „kleks” kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny. W soliance mogą być jeszcze czarne i zielone oliwki.
Pierogi po ukraińsku
Składniki (ciasto):
- 350g mąki pszennej
- 1 jajko
- 135ml wody
- sól
Składniki (farsz):
- 0,5kg purée ziemniaczanego
- 50g boczku pokrojonego w paski
- 1 cebula
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypać mąkę, wbić jajko oraz wlać wodę. Następnie posolić i zagnieść, po czym odstawić przygotowane ciasto.
Przygotowanie farszu zacząć od ugotowania posolonych ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki ugniatamy na purée. Następnie pokrojony w pasek boczek podsmażyć i dodać pokrojoną cebulkę. Przesmażone składniki wymieszać z purée.
Tak przygotowany farsz, umieścić w wyciętych z ciasta kołach, aby powstały pierogi. Zlepić dokładnie i wrzucić na gotującą się,posoloną wodę i czekać, aż wypłyną. Odcedzić i podawać na gorąco. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni ukraińskiej. Naszych Czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie ukraińskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!