Dziś, w naszym poradniku, kolejny dzień z kuchnią węgierską. Regiony te słyną z przepysznych domowych potraw. Dziś nie może być inaczej. Wszystkim, którzy nie mają pomysłu na obiad, prezentujemy recepturę na kartoflankę po pastersku i schab po alzacku.
- wywar z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- seler
- ziemniaki ½ kilo
- mąka
- jajka
- sól, pieprz
- boczek 20 dag
- cebula
Przygotowanie:
Po ugotowaniu wywaru z kurczaka, dodajemy do niego pokrojone w plasterki warzywa (marchew, pietruszkę i seler). Gotujemy 10-20 min. Następnie dodajemy, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości.
W międzyczasie przygotowujemy csipetke, czyli kluski podobne do naszych zacierek. Robimy je z mąki, jaj i wody. Ciasto w nich musi być dość ścisłe, a z niego urywamy palcami małe kluseczki.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy przesmażony na patelni boczek i cebulę.
Schab po alzacku (składniki):
- 1 kg schabu wieprzowego
- sól, pieprz
- mąka
- olej
- kiszona kapusta
- boczek 20 dag
- ziemniaki
Przygotowanie:
Ze schabu wykrajamy kotlety i rozbijamy je tłuczkiem. Po doprawieniu solą i pieprzem posypujemy je mąką. Smażymy na rozgrzanym oleju.
W osobnym garnku, gotujemy kapustę kiszoną. Po ugotowaniu przekładamy ją do żaroodpornego naczynia. Na kapuście układamy, usmażone wcześniej kotlety. Na samej górze układamy usmażone plasterki boczku i dusimy ok. 20-30 min. Całość podajemy z ziemniakami i ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni węgierskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie węgierskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!