UWAGA!

Przepis na środę. Kuchnia włoska

 Przepis na środę. Kuchnia włoska

Dziś wypada trzeci dzień cyklu kulinarnego portElu, który ma pomóc naszym czytelnikom w przyrządzeniu, pysznego i nieskomplikowanego dania. Jako, że w tym tygodniu prym wiedzie kuchnia włoska, również i dziś można spodziewać się dań wywodzących się z tego samego miejsca co fiat, czy Silvio Berlusconi. Kuchnia ta, charakteryzuje się przede wszystkim zamiłowaniem do ziół i przypraw. W dzisiejszym posiłku nie zabraknie ani jednych, ani drugich. Obiad na środę to Trippa alla siciliana oraz Polo alla cacciatora.

Trippa alla siciliana (flaki po sycylijsku)
      
       Składniki:
       - 800g flaków ugotowanych
       - 2 łyżki oliwy extra vergine
       - pół cebuli
       - 2 jajka
       - 30g boczku
       - 1 puszka fasoli
       - mate pepperoncino
       - 300g przecieru pomidorowego
       - 1 bakłażan
       - 1 łyżka pecorino
       - pomidory suszone
       - sól, pieprz
      
       Zamoczyć flaki dzień wcześniej, po czym opłukać i gotować w lekko posolonej wodzie z listkiem laurowym przez 45 minut.
       Do garnka wrzucić pokrojone warzywa i przyprawy, aby następnie zeszklić je na oleju i oliwie z oliwek (15 min).
       Do zeszklonych warzyw i przypraw dodać pokrojone w paski flaki (0,5 cm) i zalać białym winem. Następnie dodać 20g, pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów i dodać przecier pomidorowy. Do wszystkiego wrzucić 2 kostki rosołowe (wołowe). Całość gotować przez 2 godziny na małym ogniu, dolewając wody z fasoli. Na końcu, dodać fasolę.

 


      
       Pollo alla cacciatora (kurczak po towecku)
      
       Składniki:
       - 1 kurczak
       - 3 łodygi selera
       - 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
       - 1 gałązka rozmarynu
       - 1 cebula
       - 1 ząbek czosnku
       - 400g pomidorów
       - 1 pęczek pietruszki
       - 2 marchewki
       - 1/2 oliwy z oliwek
       - pieprz
      
       Do rondla z wrzątkiem wrzucić grzyby, aby po chwili je wyjąc i odstawić na 30 min. Po odsączeniu z wody pokroić je na cienkie paski. Wodę zostawić.
       Cebulę pokroić w plastry, a czosnek należy rozgnieść z solą. Osuszyć udka z kurczaka, po czym podsmażyć na rozgrzanej oliwie i maśle, aż się zarumienią.
       Na tłuszcz po kurczaku, wrzucić cebulę oraz grzyby i smażyć na małym ogniu 6-8 minut (tak, aby się zaszkliły). Do przyrządzonych w ten sposób warzyw, dodać pomidory wraz z zalewą, wino, wodę po grzybach, czosnek i rozmaryn. Tak przygotowany sos doprawić solą i pieprzem.
       W kolejnym kroku, do sosu włożyć udka z kurczaka, jednocześnie mieszając, aby całe nim się pokryły. Całość przykryć i dusić przez 40 minut.
       Do dania można dodać purée lub polente. Podawać przyprawione świeżą natką pietruszki. Smacznego!
      
       Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
      
      


       Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
       Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!

      
Redakcja

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Uwaga! Opinia zostanie zamieszczona na stronie po zatwierdzeniu przez redakcję.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • Wszystko fajnie ale w przepisie jak robić piszecie o grzybach a w składnikach nie ma o nich mowy, jak już dajecie przepis to kompletny.