Przyszedł kolejny dzień z kuchnią polską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś, to pochodzące z naszej ojczyzny: zupa pieczarkowa i pulpeciki Harissa.
- wywar z kurczaka
- marchew
- seler
- pietruszka
- pieczarki 50 dag
- ziemniaki
- sól, pieprz
- śmietana
Przygotowanie:
Po ugotowaniu 1l-1,5l wywaru z kurczaka dodać warzywa. Najlepiej marchew, seler i pietruszkę, zetrzeć na tarce do gotującej się zupy.
Kolejnie, wrzucić pokrojone w plastry pieczarki, a potem pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną zupę gotować jeszcze przez 30 min.
Po upływie pół godz. zupę doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać ok. 20 ml śmietany.
Pulpeciki Harissa (składniki):
- mięso mielone
- bułka tarta
- jajka
- sól, pieprz
- koncentrat pomidorowy
- pasta Harissa
- ziemniaki
- ogórki konserwowe
Przygotowanie:
Pulpeciki przygotować mieszając: mięso mielone, bułkę tartą oraz jajko. Dodać także sól i pieprz. Po uformowaniu niewielkich „kulek” podsmażyć je na patelni.
Podsmażone już pulpeciki przełożyć do garnka, zalać wodą, a następnie dusić przez ok. 10-15 min. W kolejnym kroku dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz pastą Harissa.
Gdy już danie będzie gotowe podawać z wcześniej ugotowanymi ziemniakami i ogórkiem konserwowym. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni polskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie polskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!