I oto nastał kolejny wtorek. A z kolejnym wtorkiem przyszły kolejne receptury na dania, pochodzące z kraju oddalonego od Polski ponad 2 tys. km. Fartuchy w dłoń i zaczynamy bo obiad na dziś to gruzińska zupa szeczaurandi oraz mcwadi, czyli pyszny szaszłyk.
- wywar z kurczaka
- seler
- pietruszka
- cebula
- por
- ziemniaki
- orzechy włoskie
- sól, pieprz
- kolendra
- mięta
Przygotowanie:
Ugotować wywar z kurczaka. Dodać do niego starte na tarce warzywa (seler, pietruszka, podsmażona wcześniej cebula). Gotować ok. 20 min.
Do zupy dodać pokrojony w plastry por, ziemniaki i zmielone orzechy włoskie. Całość gotować do miękkości doprawiając pod koniec solą, pieprzem, kolendrom i miętą.
Mcwadi z sosem tkemali (składniki):
- mięso wieprzowe (500g)
- oliwa
- ocet
- czosnek
- sól, pieprz
- papryka słodka
- ziarna kolendry
- bakłażan
- cebula
- boczek
- kiszona kapusta
- orzechy
Sos (składniki):
- 1 kg śliwek
- 2 papryczki chilli
- cukier
- sól, pieprz
- czosnek
- mielona kolendra
Przygotowanie mcwadi:
Mięso wieprzowe pokroić w prostokąty, rozbić tłuczkiem i zamarynować (oliwa, ocet, czosnek, papryka słodka, ziarna kolendry, sól, pieprz).
Na patyczki nabić zamarynowane mięso, boczek oraz bakłażan i cebulę. Gotowe szaszłyki upiec na rożnie i podawać z sosem tkemali.
Przygotowanie sosu:
Śliwki umyć, w wypadku suszonych namoczyć w letniej wodzie. Pozbyć się pestek. W rondelku o grubym dnie, zalać wodą aby przykryła owoce i zagotować. Przetrzeć lub zmiksować na jednolitą masę.
Rozetrzeć czosnek z solą i dodać do garnka, wraz z papryką, kolendrą i cukrem. Doprawić pieprzem, podlać odrobiną wody i gotować jeszcze na bardzo małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Całość najlepiej podać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty z orzechami i czosnkiem. Polać sosem przygotowanym wcześniej i już ostudzonym. Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy z kuchni gruzińskiej. Naszych czytelników, którzy nie mają czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której właśnie gruzińskie przysmaki będą ozdobą tego tygodnia. Dodatkowo na dzisiejsze przepisy otrzymacie 50% rabatu, czyli zapłacicie za nie jedyne 12 złotych.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w lokalu z 50% rabatem!