Przyszedł kolejny dzień z kuchnią włoską, a co za tym idzie? Kolejne wyśmienite przepisy. Nie trzeba być profesjonalnym kucharzem, aby je przyrządzić. A domownicy? Na pewno, będą wychwalać, przygotowane według naszego przepisu potrawy. Dania na dziś to pochodzące ze słonecznej Italii: zupa Minestrone (włoska zupa warzywna) oraz Cotoletta alla parmiggiana.
Składniki:
- 300g pomidorów
- 1 czerwona papryka
- 100g dyni
- 50g selera (korzeń)
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 100g pora
- 200g marchewki
- 200g cukinii
- 200g ziemniaków
- 200g kapusty
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
Na rozgrzanym w garnku maśle, podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Całość zalać przygotowanym wcześniej rosołem i zagotować.
10. min przed końcem gotowania, dodać pokrojone w kostkę pomidory (mogą być z puszki). Przygotowaną zupę wymieszać ze śmietaną tak, aby się nie zważyła. Po tej czynności można już cieszyć się smakiem pierwszego dania.
Cotoletta alla parmiggiana (kotlet wieprzowy z parmezanem)
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe
- bułka tarta
- 100g sera parmiggiano
- 25 ml mleka
- 30g masła
- 25g mąki
- 2 żółtka
- sól
Ubite kotlety obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Następnie usmażyć. Przygotowane w ten sposób kotlety ułożyć w brytfannie i posypać grubo parmezanem oraz zalać beszamelem. Przygotowane w ten sposób składniki wrzucić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut.
Podawać z ziemniaczkami w ziołach (można wybrać w zależności od upodobań) oraz ulubioną sałatą.
Smacznego!
Już jutro kolejne przepisy włoskiej kuchni. Jeśli nie macie czasu na gotowanie, zapraszamy do Restauracji Da Vinci, w której włoskie przysmaki są ozdobą tego tygodnia. Tam czeka na Was pani Alina Romańska, kucharz z dyplomem kuchni włoskiej, która współpracowała z Gianfranco Vissmanim, cenionym na całym świecie szefem kuchni.
Restauracja Da Vinci jest sponsorem działu „Przepis dnia”.
Każde dania opisane przez nas w serwisie są dostępne danego dnia w godz. 11-19 w lokalu z 50% rabatem!