UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Elżbieta Gelert, senator RP: - Myślę, że w tej chwili jest polityczne przyzwolenie na tę inwestycję, chyba znacznie większe niż kiedykolwiek i to należałoby wykorzystać. Istnieje szansa, by w ciągu roku opracować bardzo dobry projekt. Prof. Krzysztof Luks: - Odbyło się spotkanie dyrektora portu i prezydenta Elbląga w Ministerstwie Spraw Zagranicznych z udziałem ministra gospodarki morskiej. I, obym nie był fałszywym prorokiem, wygląda na to, że tym razem rząd zdaje się zbliżać do decyzji politycznej. Jest cień szansy, w przeciwieństwie do innych okresów, że tym razem Warszawa przemówi. Wiem o tym, bo sam pisałem informację dla kancelarii premiera, a gabinet wojewody pomorskiego zwrócił się do mojego instytutu o stosowne informacje na temat przekopu. Podsumowując, władze polityczne zaczynają zadawać konkretne pytania i to jest pewne optymistyczne novum. Krzysztof Michnal, prezes Zarządu Krajowej Izby Gospodarki Morskiej: - W przekopaniu Mierzi Wiślanej upatruję szansę na aktywizację gospodarczą przygranicznego regionu kraju. I to nie tylko w sferze przemysłowej, ale przede wszystkim w turystyce. Oglądałem nowe i martwe nabrzeża elbląskiego portu. To jest duży, niewykorzystany potencjał. Przekop pozwoli na skrócenie drogi z Bałtyku na Zalew Wiślany, otwarcie tego akwenu na świat, a tym samym aktywizację gospodarczą regionu.
  • MariuszLewandowski-Fc No cóż feria darów od Premiera Tuska po Referendum nie obejmowała przekopu... dlatego konieczne było żeby śp. Jerzy Wilk najpierw został Prezydentem Elbląga a potem Posłem Ziemii Elbląskiej. Sporo pracy sporo niezrozumienia ale zadanie wykonane - Lechu melduje że Twój plan na Elbląga wykonaliśmy w 110 procentach choć ze zwłoką wynikającą z choroby i śmierci śp Jerzego Wilka ale i głupoty politykierów którzy zajęli jego miejsce. Dziś życzyliśmy Krakowowi żeby poszedł naszą drogą i mam nadzieje że bez względu na wynik / bo to sprawa Krakusów/ ich referendum będzie ważne.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    1
    MariuszLewandowski-Fc(2026-05-21)
  • @MariuszLewandowski-Fc - .... św. pamieci, św. pamieci i św pamięci a od kiedy Wilk był świety :⁠-⁠)by tak pamietać ? Chyba dalej skaczesz bo dachu dworca bo wróciłeś ze swoimi espose ?
  • A ta robota jest wykonywana ok ? pewnie i tu św. pamieci PiS?
Reklama