UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Moim zdaniem fatalny tytuł książki. Prowokacyjny i wywołuje złe skojarzenia jakieś nagłości, czegoś niepożądanego, niechcianego. Nie pasuje do - bądź co bądź - pracy naukowej, którą przeczytałem. Mnóstwo faktów, ale bez wyraźniej narracji. Jak autor ocenia to co opisuje? Tytuł sugeruje, że raczej negatywnie
  • Tytuł tej monografii powstał na bazie dialogu między dziadkiem Hansem, a jego wnuczkiem Jurgenem. Wnuczek zapytał "Dziadku Hansie opowiedz co się z Tobą działo w 1945 r. " Dziadek odpowiedział "Byłem w tedy z rodzicami w Elbingu, który zniszczyli doszczętnie ruscy". Wnuczek dopytywał "A co się stało potem?" Dziadek Hans ze smutkiem odpowiedział "I wtedy przyszli Polacy".
  • Przecież przyszli na ziemie odzyskane, takie są fakty więc tytuł adekwatny do ówczesnego powojennego czasu, trudnego dla wszystkich. Gdyby pan rzetelnie przeczytał bądź udał się na spotkanie to dowiedziałby się, że nie tytuł nie jest stronniczy i w tym kontekście o jakim są tutaj te dywagacje. Autor nie gloryfikuje narodu niemieckiego tylko bardzo rzetelnie przedstawia tamtejszą rzeczywistość i fakty historyczne, za co dla niego wielki szacun.
  • A moim zdaniem trafniej byłoby skomentować jakim złem niepożądanym była wojna dla wszystkich przesiedleńców, bez względu na pochodzenie zamiast się czepiać tytułu.
  • Tak się składa, że przebrnąłem przez to obszerne opracowanie. Z trudem. I po tej lekturze nie wiem jakie poglądy ma Autor. Ale wiem, że źle dobrał tytuł, który szkodzi tej książce.
  • No więc właśnie bo liczy się przede wszystkim treść a nie tytuł i jeśli nie doszukał się pan poglądów tzn, że ich nie ma. Jest za to wierne oddanie tematu o powojennym osadnictwie i panujących realiach społeczno -politycznych regionu więc wartość historyczna bezcenna, szczególnie dla przyszłych pokoleń. Tytuł można sobie interpretować wg uznania lecz nie osądzajcie książki jak i autora po okładce.
Reklama