UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Od lat zwracam uwage na niebezpieczenstwo korzystania z chodnika rowerowego na ul Froborskiej miedzy ul Ogólną a Zajazdem. Tam chodnik rowerowy jest wykonany z płych chodnikowych o szerokosci dwoch takich płyt. Nie jest to niczym odzielone od pieszych, na tym chodniku nie moga sie minac dwa rowery, płyty sa miejscami rojechane na tyle szeroko ze w szczeline moze wpasc koło, przy okazji znajduja sie tam pozapadane studzienki. Jazda rowerem po tym chodniku stanowi zagrozenie zycia, zdrowia rowerzysty jak i peiszych oraz zniszczeniem sprzetu. Na jezdni wisza znaki zakazu jazdy rowerem. Prezydent jak i oficer rowerowy nic w tej sprawie nie robia wyjscia sa banalne. Najprostsze to sciagniecie znakow zakazu jazdy rowerem i wpuszczenie rowerzystow na jezdnie. Wyjscie drugie to budowa nowej asfaltowej drogi dla rowerow. Jest tam mnostwo miejsca na taka droge. Wezcie sie wreszcie platformerskie buce do konkretnej roboty!
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    3
    korba666(2025-08-29)
  • @korba666 - Jeżdżę tam 4x w tygodniu od 5 lat i nigdy nie miałem niebezpiecznej sytuacji. Wiesz czemu? Bo potrafię samodzielnie myśleć. Minąć się z pieszym czy rowerem nie potrafisz, a chcesz na jezdnie wjechać? Jak masz problem z panowaniem nad rowerem to udaj się na lokalne "miasteczko rowerowe" dla dzieci i zacznij ćwiczyć. Z czasem dojdziesz do wprawy.
  • @korba666 - Korba to ci odbiła w głowie. Jeżdżę tam 4x w tygodniu od 5 lat i nigdy nie miałem niebezpiecznej sytuacji. Wiesz czemu? Bo potrafię samodzielnie myśleć. Minąć się z pieszym czy rowerem nie potrafisz, a chcesz na jezdnie wjechać? Jak masz problem z panowaniem nad rowerem to udaj się na lokalne "miasteczko rowerowe" dla dzieci i zacznij ćwiczyć. Z czasem dojdziesz do wprawy.
    2
    0
    paczcie_nie_umi_jeździć_rowe(2025-08-29)
  • @paczcie_nie_umi_jeździć_rowe - Coz za buta i arogancja! Typowe dla PO. Jak sie mijasz z drugim rowerem skoro na tym chodniku w pasie dla rowerow nie sa w stanie sie minac dwa rowery? Zjezdzasz wtedy na chodnik? A co gdy ida tam ludzie? To jest bubel za ktory odpowiada PO i maja go natych miast rozwiazac a jak nie to won z UM. A na rowerze przejechalem w zyciu wiecej kilometrow niz ty autem w swoim zyciu. Takiego dziadostwa pod wzgledem infrastruktury rowerowej jak w Elblagu to nie spotkałem nigdzie. To jest niespełna 2 km odcinek a nissan i oficer rowerowy nie potrafia o to zadbać. Litosci!
    2
    3
    korba666(2025-08-29)
  • @korba666 - Nie podzielam wątku politycznego, nie mój temat matołku. Jak się mijam? Boje się, że to cie przerośnie, ale... jeśli nikt nie idzie z naprzeciwka to zjeżdżam te 50cm na chodnik po czym wracam na ścieżkę rowerową. A jeśli ktoś idzie, to przewiduję, odpowiednio zwalniam, czekam aż przejdzie rower z naprzeciwka, po czym wracam na ścieżkę rowerową i mijam pieszych obok. Kiedyś dasz radę też robić takie sztuczki. Z tą tezą o większej ilości przejechanych kilometrów to byś się mógł koleszko zdziwić z kim próbujesz rozmawiać. Ponawiam, popróbuj nauki jazdy na miasteczkach rowerowych dla dzieci, to pomaga. Dzieci trudniej przewidywać, to na dorosłych później pójdzie ci lepiej.
    1
    0
    @paczcie_nie_umi_jeździć_row(2025-08-29)
  • @@paczcie_nie_umi_jeździć_row - Właśnie potwierdziles tym swoim komentarzem moją tezę o tym że ten odcinek nie nadaje się do swobodnej bezpiecznej jazdy rowerem. Ponawiam weźcie się do konkretnej roboty i sciagnijcie te znaki zakazu jazdy rowerem do czasu aż nie zbudujecie drogi dla rowerów która będzie bezpieczna dla rowerzystów. To co tam jest to jest jakaś prowizorka. Nie dyskutować wykonać!
    0
    1
    korba666(2025-08-29)
  • @korba666 - Ale że co, masz problem z zastosowaniem manewrów, które opisałem? Jak więc jeszcze żyjesz po "tylu kilometrach", które to rzekomo nakręciłeś w swoim życiu. A powiedz ile razy widziałeś na tej "lepszej" części ścieżki na krasny las niedzielnych rowerzystów, którzy jadą parami i blokują całą szerokość tej ścieżki i nie zjeżdżają gęsiego kiedy ja jadę z naprzeciwka? To samo rodzice z dziećmi? Zwyczajnie wymuszają zjazd na część pieszą. Ja notorycznie. I wcale nie trzeba do tego pieszych czy za wąskiej ścieżki. Rowerzyści sami powodują problemy i prowokują sytuacje. Na prawdę... na rowerze trzeba umieć jeździć i myśleć.
    1
    1
    paczcie_nie_umi_jeździć_rowe(2025-08-29)
  • @korba666 - Na ulicę rowerzystów? Na tych zakrętach? Chyba żartujesz sobie człowieku :) Naucz się jeździć na rowerze i trzymać pasa do jazdy rowerem...
Reklama