UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • I jeszcze jedno. Wyceniono 250 pln za godzinę. Niech to będzie taka normalna praca. Niech ten logopeda pracuje 8h dziennie.250 x 8 = 2000 pln za dzień.2000 pln x 5 dni w tygodniu = 10.000 pln.10.000 pln x 4 tygodnie, bo tyle ma miesiąc, = 40.000 pln.40.000 PLN MIESIĘCZNIE. Kto by nie chciał? Odejmijmy koszt najmu lokalu, odejmijmy koszty umowy z logopedą, bo daję sobie rękę uciąć, że nie jest zatrudniony na umowę o pracę, tylko na B2B i to on ogarnia sobie księgową i składki na ZUS. Zapewne tzw. mały ZUS, bo większość z nich jest ledwo po studiach i nie skończyła 26 lat. Oczywiście potem będzie płacz "jaką ja mam małą emeryturę!", to nadal wychodzi świetnie dochodowy biznes opłacany z publicznych pieniędzy. Nadal wychodzi mi ponad 20k PLN na czysto miesięcznie. Szarpanie takiej kasy z publicznego koszyczka w imię "dobra dla dzieci" spowodowałoby u mnie usunięcie wszystkich luster z domu, bo nie umiałbym spojrzeć sobie w oczy.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    5
    0
    KapitanSzyderca(2026-02-18)
  • @KapitanSzyderca - Jak mawiał jeden klasyk było się uczyć. A ktoś inny powie, informacja jest najwyższą wartością. Jeżeli zasada korzystania z zasobów ludzkich obowiązuje w prawie polskim od lat przetarg na każdą usługę medyczną wygrać może i spawacz albo kucharz z JDG a przy przetargu kładzie papier. Usługi wykonane zostaną przez lekarza z dyplomem.
  • @KapitanSzyderca - Liczydełko. Tak samo pracuje mechanik samochodowy, dentysta czy stolarz. Warunek jest jeden, własna firma, sam sobie szefem. Jakby ryczałtem każdy wolny zawód miał 100% obłożenie Twoje wyliczenie jest zasadne i adekwatne do włożonej pracy.
  • Odróżniasz przetarg publiczny, na które Miasto ogłasza zamówienie w Biuletynie Informacji Publicznej, jeżeli ma na coś zapotrzebowanie, od interesownego wyciągania łap po pieniądze z Budżetu Obywatelskiego dla własnych korzyści?
    2
    0
    KapitanSzyderca(2026-02-18)
  • @KapitanSzyderca - To jest przetarg publiczny. Zainteresowanych jak na lekarstwo wrzutki do jednego zadania. BO nie ma żadnych bezpieczników. Drugi rok z rzędu ten podmiot sam pod siebie pisze wniosek. Magicznie wniosek przechodzi jako "dobry" z kwalifikacją do głosowania a wniosek kopiuj / wklej rok do roku to jest kpina. Jak głosowanie wygląda wszyscy wiemy. Pokażcie nam jeszcze urzędnicy te zasady kwalifikacji pacjentów darmowych do programu.
    3
    0
    Marcin40(2026-02-18)
  • "Usługi wykonane zostaną przez lekarza z dyplomem" - z całym szacunkiem dla pracy logopedów, ale to NIE jest usługa medyczna wymagająca równie zaawansowanych kwalifikacji jak operacja na otwartym sercu. Żeby spełnić formalne warunki konkursu wystarczy dowolny tytuł mgr i podyplomówka z logopedii. Projektu nie zgłosił doktor Judym, tylko pani ze sprytnym pomysłem na biznes finansowany z publicznych środków (po stawkach wyższych niż jej własny komercyjny cennik). Wyjątkowo efektowne nagięcie idei B. O.
  • Opisano schemat działania usług powierzonych. Warunki formalne konkursu opisują tylko realizację zadania przez logopedę z dyplomem. A zadanie mógł wygrać i szewc albo jednoosobowa firma sprzątająca bez dyplomu i związku z branżą, jakby miał taki kaprys zatrudnić sobie logopedę. Logopeda pracując na karcie nauczyciela robi 22godz jak ma chęć zatrudnić się w placówce oświatowej. Resztę czasu może sobie fruwać na prywatnej praktyce. Stawka 200% jak byk. Gdzie wizyty są od 100/120zł. Prywatnie.
    3
    0
    Darecki42(2026-02-18)
Reklama