UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • A ja chcę zapytać jak długo niepełnosprawne dorosłe dzieci które zamieszkują z rodzicem który nie pracuje z uwagi na całodobową opiekę będą utrzymywać swoich rodziców? Wspierajace jest dla osoby niepełnosprawnej a rodzic jest zmuszony do brania tych pieniążków aby żyć kupić swojemu podopieczne niezbędne do życia rzeczy jedzenie leki a co ze mną? Renty nie mam nie pracuje i jak pasożyty zeruje na swoim dziecku. To ta poprawa dla niepełnosprawnych? Utrzymywanie rodzica? A gdzie jest w tym wszystkim państwo? Nie mogę być nawet zarejestrowana w urzędzie pracy a jestem po 55r. ż.. Żenada. Na stare lata okrada własne dziecko zamiast odkładać mu pieniążki na jego przyszłość. Ktoś jest też w takiej sytuacji? Napewno bardzo dużo osób. Życzę zdrowia i wytrwałości.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    1
    0
    Opiekun medyczny rodzic.(2025-08-01)
  • @Opiekun medyczny rodzic. - Czterdzieści lat z życia oddane niesamodzielnym, osiem ostatnich lat osobie z SM - zupełnie niesamodzielną, karmienie, pieluchy, leki, rehabilitacja, czyli opieką non stop i trzydzieści pięć lat głęboki autyzm, niesamodzielność intelektualna, dpolecze zachowania, ogromny strach świata, pieluchy, karmienia, całkowita higiena, i teraz przeszłam na te szumnie zapowiadana emeryturę z tyt. Opieki nad niepełnosprawnym, szaleństwo, 1335 dla osoby która sama już ma st. umiarkowany, potrzebuje wsparcia, chorobą nowotworową, i inne. Z tej emerytury jeszcze muszę dopłacać do kosztów pobytu syna w dps- dziękuję, jestem przeszczęśliwa.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    3
    0
    Matka szczęśliwa(2025-08-01)
  • @Opiekun medyczny rodzic. - Trzeba było na starych zasadach zostać
  • To prawda wystarczyło zostać na starych zasadach i pobierać dla siebie 3000 ponad złotych. Ja też mam syna niepełnosprawnego w stopniu znacznym, autyzmem i padaczka, syn potrzebuje leków pampersów. Syn ma rentę i świadczenie dopełniające a to wynosi 3800 zł plus moje świadczenie pielęgnacyjne 3500 zł. I tak samo muszę go na brać, nakarmić, kupić leki i środki czystości oraz do pielęgnacji. I wystarcza i odkładam mu po 300 zł miesięcznie, proszę mi wierzyć da się. I jeśli chodzi o emeryture to mam prawo ja zawiesić dopóki Bóg da siły i będę mogła opiekować się moim synem który skończył 20 lat i wtedy być może oddam go do dpsu, bo biorę to pod uwagę, sama mam już 55 lat. Ale taka opieka wytchnieniowa jest potrzebna to fakt.
  • @Opiekun medyczny rodzic. - Jestem też w takiej sytuacji jak Pani. popieram to co Pani Proszę... Ja też mam 52 lata j podobną sytuację mam Córkę niepełnosprawną która wymaga caloddobowej opieki.. Nie mam rodziny i sama ją wychowuję jest bardzo ciężko samemu.. A co oo naszej śmierci zostanie w DPS i to takie życie.. Ja wolałbym jsc do pracy a nie być na utrzymaniu córki.. Być opiekunem osoby niepełnosprawnej nie jest łatwe.. Moja córka jest po porazenju muzgowym ma 30 lat.. Każda matka która kocha swoje dziecko poświęci się aż do śmierci...
  • @Opiekun medyczny rodzic. - Może ja nie jestem w tej samej sytuacji bo pracuję, ale jestem zamknięta w klatce i specyfika mojej pracy ogranicza się praktycznie do zdalnej obsługi klienta w formie pisemnej ( bo opiekuję się synem równocześnie i pracuję, więc dzwonienie odpada bo nie potrafię być w dwóch miejscach na raz ). Jestem jedynym żywicielem rodziny i zmiana pracy gdzie pracodawce rozumie moją sytuację, chcę pracownika z długoletnim stażem, można szukać że świecą. Więc jestem zakładnikiem firmy na śmieciowej umowie i nie mam prawa praktycznie do niczego. Dodatkowe pieniądze na syna ledwo starczą, bo trzeba opłacić, mieszkanie, media, jedzenie, ubrania, internet, samochód, szkołę młodszej córki, kredyt, chemię do domu, leki i piardyliard innych rzeczy. Też bym chciała by te pieniążki szły tylko i wyłącznie na syna, kupić co trzeba a resztę na osobne konto ale kur*** nie mogę!!! Bo w tym kraju się inaczej nie da!!!
Reklama