UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Elbląskie "ciepło" od 2014 roku jest w stanie nieustannego upadku, zarówno po stronie EKO i EPEC. Strategiczne podstawy Klęski są dwie: brak jawności, i tam i tu, brak cienia rozliczenia za totalną nieefektywność. Przykład: odpowiedzialny za EPEC bierze za rok 250 tys. i spokojnie znika, współodpowiedzialnego spotyka "ciężki" los: "mój mąż jest zawodu prezesem, a także członkiem RN". I jest nim. Czy ktoś poniósł moralną przynajmniej odpowiedzialność za tragiczną dla mieszkańców Umowę z EKO? Skazała ona EPEC na rolę lokaja w wykonawstwie cenowych decyzji EKO bez wpływu na nie. EKO 2020-2021 było prawie bankrutem: 2020 ( podpisanie umowy) : 184 mln straty, 2021-33 mln wynik ujemny, 236 mln zobowiązań krótkoterminowych, 43 mln -rezerwa sądowa. Można było wszystko negocjować, przynajmniej wspólnotę uzgodnień cenowych. Akurat! EKO zostało uratowane przez dwóch "menedżerów". EKO w "Sprawozdaniu" jednoznacznie: "Zaległości pokryje się cenami lat przyszłych". I tak się dzieje. Z EPEC ( ma wiele na sumieniu) i EKO nie wyjdą żadne próby uzdrowicielskie. Tylko z zewnątrz. Gdyby rada miejska byłaby Radą Miejską, powołałaby strukturę ( komisję, zespół) d/s ciepłownictwa. Na pierwszy plan- Umowa o zaopatrzeniu w ciepło EKO-EPEC. Czy tak będzie? Dziś przecież elbląskie "ciepło" to tsunami, które zniszczyć może wielu.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    9
    4
    RyszardKlim(2025-02-25)
  • @RyszardKlim - w punkt ! Szacun!!!
  • @RyszardKlim - Panie Ryszardzie szkoda słow, tyle już wody upłynęo w rzece I to dobrze bo przydała sie do schładzanie skraplaczy przy produkcji energi I podgrzewania jej w kotłach... ta woda którą leją ci fachowcy jest do niczego, jest nieprzydatna, a nawet gdy szumi, -"to I tak jej nie słychać, mają wątpliwości-. zawsze je mieli, bo gdy się wiele rzeczy nie wie - to są wątpliwości, szybkość podejmowanych decyzji jest tak ogromna, że inwestycje biomasowe które trwały ho. ho albo I dłużej, stają sie nieopłacalne, bo nasza biomasa jest po prostu za droga Rosyjskie dostawy I z Białorusi ze względu na wojnę no I sankcje -zostały wstrzymane, Ciągnące sie latami dywagacje na temat gazowych źródeł zaraz też zostaną wstrzymane przez Unię jako źródła wysoce emisyjne. Świat się zmienia, rozwija a szczególnie w energetyce I nie można przez dziesięciolecia mieć wątpliwości - szybkość decyzji decyduje o tym czy woda będzie służyła urządzeniom czy tylko gadułom podczepionym pod dobrze płatne stanowiska.
    5
    1
    Maliniak(2025-02-26)
  • MariuszLewandowski-Fc @RyszardKlim - Panie Klim jest Pan trochę jak dziecko - Elbląg i Energa są powiązane ze sobą ponieważ w latach kiedy to Pana macierzysta partia w formie PZPR-u sprawowała władzę w Polsce. I jak na ironię właśnie to że potem dokonano rozdziału na dwie firmy jest absurdem - jako Radny wielu kadencji powinien Pan walczyć o włączenie producenta ciepła do EPECU albo powołaniem spółki celowej o czym w jakimś topniu mówił śp. H, Słonina. Sprzedała Pan interes Elbląga i w tym czasie i potem promując i obejmując rolę szefa biura niesławnej posłanki Falej która zamiast załatwiać sprawy ważne dla Elbląga próbowała gwiazdorzyć i przejąć środowisko zbudowane przez Angelikę Domańska w efekcie doprowadziła do kolejnego skokowego spadku poparcia dla Lewicy. EKO można było doprowadzić do bankructwa ale proszę napisać w jakim celu ? Jest Pan na tyle nierozsądny żeby strzelać sobie i całej lewicowej myśli politycznej w głowę żądaniem zniszczenia kolejnego zakładu pracy w Elblągu ? Nie dość Panu że Browar wykupił Haineken i opłaca CIT w Warszawie jako grypa i podobnie z "Zamechem" który w rekach GE zamknął Odlewnie ? Nie jest też Pan świadom że wynik ujemny Energii to wynik niższych rachunków za ciepło płaconych przez Elblążan ?
    3
    5
    MariuszLewandowski-Fc(2025-02-26)
  • MariuszLewandowski-Fc @RyszardKlim - Doceniam Pana wkład w pokazanie jak bawił się w EPECU Pan Piśkiewicz ale zupełnie nie rozumie Pan różnić pomiędzy strategią i operacją. Operacyjnie interesy spółek są sprzeczne ale strategicznie są skazane na współpracę i de facto rolą EPECU jest sprawdzanie racjonalności kosztów produkcji a rolą Energii kontestowanie kosztów przesyłu. I tak to powinno działać. Odbiorcy powinni dbać o własne rachunki i tylko mając wpływ na EPEC można to realizować skutecznie To że zaległości pokrywa się z przyszłych dochodów jest normalnym mechanizmem biznesowym - proszę nie zawracać Wisły sitem. Kwestią dyskusyjną są koszty marże i zyski i moim zdaniem obie spółki powinny mieć zakaz generowania zysków i zakaz ponoszenia strat a podstawą oceny Zarządów powinna być jak najniższa cena ogrzewania naszych mieszkań. Ale ze świadomością że nikt nam do tego wydatku nie dołoży.... Miłego dnia
    4
    4
  • @MariuszLewandowski-Fc - Co do ujemnego wyniku Energii, to nie jest oczywiste, że wynika ona z niskich cen. Elektrociepłownia była wyznaczona do kupienia w imieniu całej Energii, aktywów węglowych. Czyli ratowania polskiego górnictwa. A kolejny manewr rządu i Energii, zmusił Elektrociepłownię do sprzedaży tych aktywów za wielokrotnie mniej. Czyli w jakiejś części, strata, nie wynika z działalności produkcyjnej. A strata jest rzeczywiście ogromna. Podejrzewałem, że Obajtek szykuje spółkę do upadłości. Czy miasto przygotowuje się do wykupu fragmentów Elektrociepłowni od syndyka lub likwidatora? Albo zaopatrzenia miasta w ciepło bez jej urządzeń? Rozdzielnie z tego terenu kupi Energa. Na placach, można będzie urządzić państwowy/prywatny port z dostępem do torów kolejowych. URE może wymusić przedłużenie produkcji o rok lub dwa. Czy miasto jest gotowe finansowo, mentalnie i personalnie, przejąć całkowitą odpowiedzialność za zaopatrzenie w ciepło? Historia mówi, że z pewnością nie.
    5
    1
    entuzjasta(2025-02-26)
  • MariuszLewandowski-Fc @entuzjasta - Nie wiem co planował Obajtek - jest mi to obojętne po blamażu wyrobu obywatelksopodobnego który zamiast odpowiedzieć na pytania zaczął wymieniać się uprzejmościami z zapleczem politycznym mam to środowisko w całości za pajacyków. Jestem za wsparciem polskiego górnictwa i byłem na blokadzie torów w Braniewie przez Kolorza i Solidarność Śląsko Dąbrowską zanim pojawili się tam ludzie z zarządu w Elblągu. Metoda jest do omówienia ale to nie burmisrtrz z Pcimia ma o tym decydować tylko Górnicy. Czy miasto jest gotowe ? Nie nie jest ponieważ Miasto to Jego Mieszkańcy a ci w zasadzie działanie Rady i prezydenta mają w głębokim poważaniu za co potem płacą co miesiąc słone rachunki. Nie ma też Banku Komunalnego żeby taką akcję przeprowadził. Miasto nie jest na to gotowe a być powinno.....
    1
    2
  • @MariuszLewandowski-Fc - "... moim zdaniem obie spółki powinny mieć zakaz generowania zysków... " Cóż to się zmieniło w tej kwestii jeszcze niedawno niczym lew broniłeś strat miejskich wodociągów, a tu proszę...
    2
    1
    Dumny Kaźmiż z Elbląga(2025-02-26)
  • MariuszLewandowski-Fc @Dumny Kaźmiż z Elbląga - Kaźmirz nie śpij na robocie... Nie broniłem zysków spółki ale konieczności jej posiadania przez miasto właśnie po to żeby zapewniała dostawy wody po jak najniższej cenie a więc nie musiała generować zysków. Strata spółki komunalnej to kasa zostawiona w rekach Mieszkańców a tu nie chodzi o zyski czy straty ale o sprawną i tanią realizację zadań spółki. Ewentualna strata pokryta z podatków jest też do przyjęcia bo czasami nie wszystko się salduje w roku. Jak mam wydawać moje podarki na WC za 600 tyś jak Warszawa to wolę dołożyć z tej kupki do dostaw wody którą piję. Jeszcze coś genijuszu ?
    1
    2
  • @MariuszLewandowski-Fc - sry mistrzu masz objawy chorobowe. Ciężko się z tobą rozmawia, kiedy nie pamiętasz co klepałeś chwilkę (raptem może tydzień) temu. W jednej wypowiedzi potrafisz również sam sobie zaprzeczyć. W jaki sposób strata spółki to zysk mieszkańców, o czym ty piszesz, znowu brednie? Zachowujesz się jakbyś miał wpływ - jako jednostka - na co pożytkowane są te twoje "podarki", których notabene nie płacisz w tym kraju, pracując pozagramanicą... , co jeszcze nasz noblisto?
    3
    1
    Dumny Kaźmiż z Elbląga(2025-02-26)
  • MariuszLewandowski-Fc @Dumny Kaźmiż z Elbląga - Jako przedsiębiorca przez dwie dekady płaciłem miesięcznie podatki pozwalające opłacić dwa może trzy etaty urzędnicze więc wobec takich "podatników" jak ty mam spore nadpłaty podejrzewam że przez całe życie nie zapłaciłeś tyle co moje firmy w rok. To że sam sobie w jednej wypowiedzi potrafię zaprzeczyć jest bezdyskusyjne - przedstawiam argumenty za i przeciw ale akurat w kwestii funkcji spółek komunalnych jestem konsekwentny od zawsze. Skoro nie rozumiesz co piszę proponuje popytać właścicielki warzywniaka z rogiem czy szewca - przełożą ci zapewne meandry realiów prowadzenia biznesu na język zrozumiały dla ciebie. Mnie to zadanie przerasta....
    2
    0
  • @MariuszLewandowski-Fc - No poeta! Te paralele, niezrównane metafory... , a jakie trafne porównania. Tyle talentów tak zaprzepaszczone bezpowrotnie. Bezdyskusyjne rozumiem, że nie rozumiesz, co piszesz. Jesteś tak pozbawiony samokrytyki i bezrefleksyjny, że aż strach się bać. Akurat w kwestii spółek przekonywałeś mnie, że zysk spółek miejskich jest ok. Nie znam tych twoich znajomych z rogami i bez, meandrów prostował też nie będę. Nie masz bladego pojęcia kim jestem i co w życiu robiłem, więc się nie sadź, gdyż najwyraźniej przerasta cię wiele kwestii. Dlaczego znowu porównujesz spółkę miejską do działalności prywatnej. To dobitnie pokazuje, że umknęły ci realia a "dzwony" nie dzwonią nigdzie blisko. Tylko zdrówka pozostaje życzyć.
    2
    0
    Dumny Kaźmiż z Elbląga(2025-02-27)
  • MariuszLewandowski-Fc @Dumny Kaźmiż z Elbląga - To że chowasz się za pseudonimem to twój wybór Jestem szalenie samokrytyczny właśnie dlatego że wiele z moich talentów i osiągnięć zaprzepaściłem. Zysk spółek jest ok jeśli pozostaje w spółce i obniża jej koszty i nasze rachunki w następnym roku obliczeniowym. Naprawdę nie widzisz jakie piszesz androny i sam siebie ośmieszasz ? Spółka miejska i szew działają na tych samych zasadach rachunku ekonomicznego ponieważ nie ma w Polsce specjalnej regulacji dla spółek skarbu państwa czy spółek komunalnych - ich sprawozdawczość i opodatkowanie jest jednakowe jak dla spółek kapitałowych - o tym też zapewne nie wiesz drogi ignorancie ? Twoje dzwony niestety milczą bo zamiast koncentrować się na tym co pisze starasz się zrobić tani i durny hejt. Po tym co piszesz odpowiem że znać cię nie chce i na szczęście nie muszę. Proponuje też żebyś moich bzdur nie czytał i nie komentował z pewnością oszczędzi ci to zdrowia i nerwów. Nie zajmuj się takim debilem jak ja i idź z psem na spacer Pozdrawiam
    1
    1
    MariuszLewandowski-Fc(2025-02-27)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Ja nie potrzebuję wiedzieć kim jesteś, bo nie komentuje twoich osiągnięć życiowych, tylko to co piszesz a piszesz glupoty. i na tej podstawie cię oceniam. Nie odpowiadasz na pytania, nie słuchasz co się do ciebie mówi a to nie są cechy osoby samokrytycznej. , która pozwala by ocenili ja inni. Zysk, który obniża koszty to niczym skasować nadpłatę którą się następnie zwraca - TO PO Wój kasować. Są jeszcze spółki osobowe znawco bliższe miejskim niż kapitałowe. Podobnie jak GM i kilka innych osób staram się ukazywać debilizmy co niektórych użytkowników i absurdy z którymi musimy żyć, jeśli ci to przeszkadza to po prostu to nie zaglądaj.
    3
    0
  • MariuszLewandowski-Fc @Dumny Kaźmiż z Elbląga - Sam wybieram gdzie zaglądam i co pisze. Debilizumy których nie rozumiesz są oczywiste dla Pani z Warzywniaka czy Szewca którzy liczą koszta marży czas pracy i codziennie sprawdzają czy są nad kreską. Jako "kolejny darmozjad" bierzesz zapewne pensyjkę i masz w dupie cały świat. Nadpłata to w nomenklaturze biznesu zaliczka na poczet przyszłych dostaw Jak chcecie coś pokazywać skoro sami nie rozumiecie jak dzieła ekonomia biznes podatki i samorząd ? Połowę czasu tracę na prostowanie takich bzdur i tłumaczenie rzeczy oczywistych Spółki osobowe to dawne spółki cywilne miałem ich kilka ale nowe podziały już mnie nie interesują. Samokrytyka ? Ja ma się krytykować bo ty nie rozumiesz co pisze ? No wybacz nie ja cię uczyłem i nie ja się na twoim świadectwie podpisywałem....
    1
    1
  • @MariuszLewandowski-Fc - Dobra ostatni raz, bo już naprawdę ciężkość odczuwam. Kilka postów wyżej piszesz "Jestem szalenie samokrytyczny.... ". W ostatnim poście "Samokrytyka ? Ja ma się krytykować bo ty nie rozumiesz co pisze ?" Takie zachowanie z pewnością ma jakąś nazwę, ale pod tym ja się nie podpisywałem. Pisz zatem i zaglądaj gdzie wybierzesz. pierwszorzędowe cechy płciowe mam na to wywalone. Tylko myśl chłopie... poboli i przesłanie. I skoro sam otwierasz te drzwi, to pozwól, że zapytam czy klientów tych swoich firm to też nadpłatami raczyłeś?
    3
    0
  • MariuszLewandowski-Fc @Dumny Kaźmiż z Elbląga - Jesteś tępy jak cep i masz do mnie pretensje że nie rozumiesz o czym pisze. Jednym z owych klientów była spółka ABB Zamech ltd a usługi jakie na ich rzecz dotyczyły narzędzi pomiarowych. Mam wywalone na takiego durnia jak ty ponieważ operuje językiem zrozumiałym i dla inżynierów dawnej spółki / a obsługiwałem wszystkie jej działy od Odlewni po Biura Zarządu/ Innym była spółka Elbrewery co ltd zanim wykupił ją Haineken. Nie ośmieszaj się chłopie a jak chcesz błyszczeć to posyp się brokatem. Mnie śmieszysz swoją intelektualną indolencja i wcale się nie dziwie że nie masz odwagi się podpisać bo wielu by na twój widok parskało śmiechem czytając twoje wypociny.
    1
    2
Reklama