UWAGA!

Jajko jajku nierówne

 Elbląg, Część jaj znajdzie się w święconce
Część jaj znajdzie się w święconce (fot. MS, archiwum portEl.pl)

W okresie przedświątecznym warto zwrócić uwagę na jakość proponowanych nam produktów, a zwłaszcza jaj. Część z nich na pewno zostanie ozdobiona i powędruje do święconki, niektóre zostaną zużyte do sałatki, a inne do ciasta. Trzeba się też liczyć z tym, że część z nich nie zostanie spożyta od razu, dlatego warto zwrócić uwagę na opis, który powinien być umieszczony na skorupce.

Wielkanoc to okres, który nieodłącznie kojarzy się z pisankami. Dlatego warto zwrócić uwagę na oznaczenia umieszczone na skorupach i opakowaniach, aby nabyć produkt świeży i odpowiadający naszym oczekiwaniom. Według obowiązujących norm konsumentom mogą być sprzedawane wyłącznie jaja świeże - czyli klasy A. Klasa B to jaja, które mogą być sprzedawane wyłącznie dla przemysłu spożywczego i niespożywczego.
       Dodatkowo jaja przeznaczone do sprzedaży konsumpcyjnej muszą posiadać na skorupie informacje o: metodzie chowu kur (0 – ekologiczna, 1 – wolny wybieg, 2- ściółkowa, 3 – klatkowa), kodzie państwa pochodzenia (PL – Polska) oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny, czyli kod zakładu produkcji.
       Jaja, które są w opakowaniu też warto sprawdzać. Opakowanie musi informować o klasie jakości (np. A), wadze (XL – bardzo duże: masa ≥73 g; L – duże: 73 g > masa ≥63 g; M – średnie: 63 g > masa ≥53 g; S – małe: masa <53 g), dacie minimalnej trwałości, metodzie chowu kur. Oprócz tego na skorupie powinno znajdować się oznakowanie obowiązkowe (metoda chowu, kraj pochodzenia i identyfikator zakładu produkcji).
      
       W miejscu sprzedaży jaj sprzedawanych luzem, na sztuki, musi się znajdować informacja o klasie jakości, wadze, metodzie chowu, dacie minimalnej trwałości, nazwie albo danych personalnych producenta. Ponadto jaja sprzedawane bezpośrednio konsumentom przez gospodarza (producenta), który posiada mniej niż 50 kur, w miejscu sprzedaży, muszą posiadać takie informacje jak: nazwa i adres gospodarstwa oraz imię i nazwisko gospodarza. W tym przypadku oznakowanie na skorupach nie jest wymagane.
      
       Źródło: UOKiK

      
mk

Najnowsze artykuły w dziale Poradnik

Artykuły powiązane tematycznie

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem...
  • bardzo dobre uregulowania prawne życie idzie swoją drogą ale ja bardzo dzikuje za te dokladne wiadomości wiedza przyda się nie tylko od święta
  • Ja jajka kupuję tylko od producenta, jeżdżę do gospodarstwa, wiem jak kury żyją i co jedzą, czy wychodzą z kurnika na zewnątrz czy żyją tylko w zamknięciu bez świeżego powietrza i słońca, innych jajek w ogóle nie kupuję, pozdrawiam zwykłych zjadaczy jajek
  • Jajko jajku nierówne, tak jakby wszystkie fallusy były równe.
  • Przypominam o zakazie używania jaj z wolnego wybiegu, gdzie kury przebywają z kogutami ! Są to jaja zapłodnione i ich użycie to ABORCJA.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    0
    1
    Elbingerer(2016-03-21)
Reklama