UWAGA!

Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • naprawdę zaczyna to być już nie śmieszne, czy masowe imprezy dla gawiedzi to antidotum na brak pracy, słaby rozwój gospodarczy miasta, słabe inwestycje itp. to chyba nie najlepszy kierunek myślowy, patrząc po poziomie debaty chyba tylko można się w tym upewnić, marnie to wygląda, a dlaczego ? bo układ trwa
  • MariuszLewandowski-Fc Proszę zobaczyć czym dla Monachium jest Oktoberfest a dla Gdańska Jarmark Dominikański. Tak tworzenie klasy kupców artystów czy rzemieślników jest historycznym mechanizmem miastotwórczym ale to proces wieloletni. Układ trwa i trwać będzie póki nie zastąpi go inny układ - sprawniejszy i bardziej wydajny proszę zatem taki układ stworzyć. Na razie nikt nad tym nie pracuje ponieważ mamy taki a nie inny układ polityczny zamurowany kodeksem wyborczym. Jedyne co można to argumentami wymóc na tym układzie działanie na rzecz Obywateli krok po kroku zastępując demokrację przedstawicielską demokracją bezpośrednią żeby układ przekupywał nas a nie polityków. O to chodzi w demokracji, ,, ,,
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    4
    2
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-20)
  • @MariuszLewandowski-Fc - Zgadzam się, proszę stworzyć taką obywatelską grupę, ale z ludzi kompletnie niezależnych od ukladu bo inaczej będą niszczyć jak i czym się da !
  • MariuszLewandowski-Fc To już nie moje zadanie - ja jestem za stary i za mało czasu spędzam w Elblągu. Miałem przyjemność być trybikiem w maszynie Wolnego Elbląga potem powstał Obywatelski Elbląg i wiele ciekawych rzeczy dla Elbląga udało się zrobić ale to grupy zadaniowe i nie powstała z nich III siła polityczna w mieści co jest zasługą wielu polityków mających świadomość że taka grupa może stać się szybko pierwszą siłą w mieście. Zastanowiliście się Panowie dlaczego i Pis i Platforma chce o Referendum z 2013 zapomnieć a okres gdy Elbląg był najważniejszym miejscem w Polskiej polityce nie został wykorzystany w budowie wizerunku Elbląga w Polsce mimo że taka kampania jaką wtedy mieliśmy kosztowałaby miasto pewnie cały przyszłoroczny budżet ? Przy pomieszczeniach Radu Miasta nie ma nawet tablicy upamiętniającej to wydarzenie pomimo że Elbląg był jedynym "stutysięcznikiem" gdzie udało się to zrobić ? Ponadto trzeba stawiać na indywidualną aktywność Obywatela i stwarzać takie miasto w których dobre pomysły będą realizowane nawet jeśli pochodzą od jednego obywatela a nie od grypy ludzi. Nowoczesne miasto nie powinno poddawać się żadnym zakulisowym knowaniom grup nacisku i każdy lobing powinien być jawny i przejrzysty. Układ który niszczy aktywność Obywatela jest z punktu widzenia Miasta nieefektywny i należy go zniszczyć.
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    2
    3
    MariuszLewandowski-Fc(2024-11-21)
Reklama