UWAGA!

----
Zamieszczenie następnej opinii do tego artykułu wymaga zalogowania

W formularzu stwierdzono błędy!

Ok
Dodawanie opinii
Aby zamieścić swoje zdjęcie lub avatar przy opiniach proszę dokonać wpisu do galerii Czytelników.
Dołącz zdjęcie:

Podpis:

Jeśli chcesz mieć unikalny i zastrzeżony podpis
zarejestruj się.
E-mail:(opcjonalnie)
A moim zdaniem... (wybrany wątek)
  • Rolnicy są najbardziej dotowana grupą przemysłu. Kosztują nas rocznie więcej niż górnicy. Do tego dostają MILIARDY z Unii na którą plują
    Zgłoś do moderacji     Odpowiedz
    55
    15
    I ciągle im mało(2025-12-27)
  • @I ciągle im mało - Więc zostań rolnikiem; )
  • A takie argumenty to uwielbiam. A wiesz, że aby zostać rolnikiem trzeba posiadać ziemię? A wiesz, że aby nabyć ziemię rolną (powyżej 1 ha) musisz spełniać kryteria rolnika indywidualnego? Kwadratura koła.
    2
    2
    Konsument(2025-12-29)
  • @Konsument - A kto ci broni spełnić kryteria rolnika indywidualnego przecież takowe mogą zdobyć nawet ludzie z niepełnym podstawowym, więc ci znawcy co tak tak się tutaj wypowiadają na temat rolnictwa i krytykują bez problemu powinni taki kurs ukończyć, potem mogą kupić ziemię, pokazać jak kupią ciągniki za te dotacje z kochanej UE- chciałbym to zobaczyć jak te dotacje zdobędą i potem pokażą jak prowadzą dochodowe gospodarstwa, wiodą bogate, luksusowe życie, biorą dotacje itp. Jak to się dzieje, że młodzi coraz częściej uciekają z gospodarstw do miast, a rodzice nie mają następców, przecież gospodarstw pełno na sprzedanie w ogłoszeniach, więc ludzie z miast powinni tłumnie na wieś jechać, kupować ziemię i prowadzić luksusowe życie rolników, brać dopłaty, dotacje na ciągniki za miliony, a jakoś nie widzę, żeby ciągnęli na wieś, co tak wolą pracować na etatach, zamiast być rolnikiem i mieć bogactwo?
  • Kolejny "geniusz". "Aby zostać rolnikiem indywidualnym, musisz posiadać co najmniej 1 ha ziemi rolnej (do 300 ha), posiadać kwalifikacje rolnicze (wykształcenie rolnicze lub odpowiedni staż pracy/praktykę), mieszkać w gminie, gdzie położona jest ziemia (min.5 lat) i osobiście prowadzić to gospodarstwo. " Aby kupić ziemię rolną pow.1 ha musisz spełnić to powyżej... czego nie rozumiesz. Ten zawód jest lepiej obwarowany od "nie swoich" niż adwokat.
    3
    3
    Próbowałem(2025-12-30)
  • @Próbowałem - Masz rację, dodatkowo prawnicy/sędziowie nie płacą podatków
  • @Próbowałem - Skoro ty jesteś geniuszem, a nie "geniuszem" jak mnie nazwałeś to powinieneś przeczytać to co napisałem ze zrozumieniem. Człowiek z niepełnym podstawowym wykształceniem może sobie zrobić krótki kurs rolnika i już ma kwalifikacje, może też je nabyć dzięki stażowi w gospodarstwie czy jakiejś spółdzielni, aby kupić ziemię musisz się zadeklarować, że będziesz osobiście prowadzić gospodarstwo i dostaniesz przeważnie bez problemu zgodę na zakup. W okolicy gospodarstwa kupują też ludzie z dużych miast, którzy mieszkali setki km stąd i jakoś nikt im nie zakazuje kupować, a porównanie obwarowań aby zostać rolnikiem do adwokatów, gdzie trzeba skończyć studia, zrobić aplikację i zdać egzamin adwokacki jest śmieszne i kompromituje twoją słabą wiedzę na ten temat. A osobiste prowadzenie gospodarstwa to chyba oczywisty wymóg, przecież każdy rolnik osobiście to robi, więc co to za wymóg? Żaden.
Reklama