
Nie ma już przeciwwskazań do spożycia ryb poławianych w Zalewie Wiślanym, ale zaleca się ich konsumpcję w umiarkowanych ilościach – piszą w najnowszym komunikacie wojewodowie – pomorski i warmińsko-mazurski oraz Główny Inspektor Sanitarny. Nie stwierdzono nowych przypadków podejrzeń w sprawie choroby Haff, o których wystąpieniu pisaliśmy w maju.
Jak zapewniają wojewodowie, „organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą wzmożony nadzór epidemiologiczny oraz ściśle monitorują przypadki ewentualnych podejrzeń choroby Haff:
- Informacje na temat choroby oraz zasad współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną zostały przekazane do podmiotów leczniczych na terenie kraju. Badania toksykologiczne pobranych próbek ryb trwają. W ostatnim czasie nie odnotowano nowych przypadków podejrzenia choroby Haff. W związku z tym nie stwierdza się aktualnie przeciwwskazań do spożycia ryb poławianych w Zalewie Wiślanym, z jednoczesnym zaleceniem ich konsumpcji w umiarkowanych ilościach. Jednocześnie w przypadku wystąpienia objawów choroby w postaci bólu mięśni oraz zmienionej barwy moczu po spożyciu ryb, apeluje się o jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza – informują wojewodowie we wspólnym komunikacie.
Jak dodają. sytuacja związana z chorobą Haff w dalszym ciągu będzie monitorowana, a w przypadku uzyskania istotnych informacji, w tym wyników badań toksykologicznych ryb, wydany zostanie następny komunikat.
Przypomnijmy, że o podejrzeniach choroby Haff (tzw. Choroba Zalewu Wiślanego) stało się głośno w połowie maja, kiedy okazało się że u 4 osób z powiatu nowodworskiego po zjedzeniu ryb z zalewu wystąpiły objawy tej choroby.
„Choroba Zalewu Wiślanego określana jest jako zespół objawów wywołanych przez rabdomiliozę, która rozwija się wskutek spożycia w ciągu 24 godzin niektórych gatunków ryb lub skorupiaków. Charakterystyczne objawy to: bóle mięśni oraz ciemne zabarwienie moczu” – pisała Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Malborku w komunikacie rozesłanym do szpitali i przychodni zdrowia.
- Mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie w okresie do dnia 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego. W przypadku wystąpienia wyżej opisanych objawów po spożyciu ryb, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza – pisali w komunikacie wydanym 15 maja wojewodowie: pomorski i warmińsko-mazurski.