W sobotę, 21 września, w godz. 11-14 na bibliotecznym dziedzińcu odbędzie się interaktywne spotkanie przy piecyku chlebowym, podczas którego nie tylko rozpalimy prawdziwy ogień, ale również upieczemy kilka średniowiecznych potraw.
O tym, że w bibliotecznych zbiorach można znaleźć wiele książek kucharskich, także tych zawierających przepisy na strawy spożywane w bardzo odległych stuleciach, wie chyba każdy, ale ile bibliotek może się pochwalić posiadaniem własnego, wzorowanego na średniowiecznych, pieca chlebowego, w którym można przygotować potrawy według dawnych receptur? Do tych nielicznych placówek należy Elbląska Biblioteka.
Podczas sobotniego wydarzenia edukatorzy z Towarzystwa Naukowego Pruthenia opowiedzą o rodzajach i możliwościach wykorzystania pieców i piecyków w dawnych czasach. Poruszony zostanie także temat kuchni średniowiecznej, tego, co wówczas jedzono i pito w Elblągu. Podzielimy się także przepisami, zaczerpniętymi m.in. z krzyżackich ksiąg kucharskich, na dania mniej i bardziej wykwintne. Nie zabraknie receptury na piernik, kurę na czarno, chleb na zakwasie, czy wybornie gładkie ciasto lejące.
Więcej informacji:
Dział Edukacji Kulturalnej Elkamera
ul. św. Ducha 3-7
tel. (55) 625 60 32